Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » DOB: Algiers premijerno u Srbiji 1. februara

DOB: Algiers premijerno u Srbiji 1. februara

Po prvi put u Srbiji bend Algiers nastupiće 1. februara 2018. od 21.00 i to u Domu omladine Beograda.

Povod je album „The Underside of Power“ koji ne prestaje da skuplja pozitivne kritike muzičkih kritičara i medija.

Ulaznice su u prodaji po promotivnoj ceni od 1000 dinara (ograničen kontigent ulaznica dok se ne prodaju ili do 29. decembra) na prodajnim mestima Eventim Serbia, Gigs Tix-a, DD Tickets-a i u Felix Shop, TC Sremska (II sprat). Kada se rasprodaju promotivne ulaznice, regularna pretprodajna cena do dana koncerta iznosiće 1300 dinara, a na sam dan za ulaznicu je potrebno izdvojiti 1600 dinara.

Posle istoimenog albuma prvenca iz 2015. godine, američki eksperimentalni bend Algiers (Aldžirs) sredinom 2017. godine objavio je drugi album pod nazivom „The Underside of Power“.

Većim delom snimljen u Bristolu, album je producirao Edrijan Jutli (Adrian Utley – Portishead) uz pomoć stalnog saradnika Alija Čanta (Ali Chant), miksovao je Rendal Dan (Randall Dunn – Sunn O), dok je za postprodukcijski deo bio zadužen Ben Grinberg (Ben Greenberg – The Men, Hubble, Uniform).

Oslonac ovog novog, beskompromisnog i strastvenog albuma je mešavina muzike od južnog repa do severnog soula, preko gospela i IDM-a (Intelligent Dance Music) do industrijala, grajma i italo diska.

„The Underside of Power“ je album koji prati debitantski uspon benda. Nastao kroz period Brexita i Trampove Amerike, album obrađuje temu ugnjetavanja, policijske brutalnosti, distopije i hegemonije, a vatreni tekstovi vođeni soulom dodiruju momente lične refleksije.

Algiers: borba protiv frustracije i očajanja

Sastavljen od prijatelja iz detinjstva, bend čine pevač i gitarista Frenklin Džejms Fišer (Franklin James Fisher), basista Rajan Mahan (Ryan Mahan) i gitarista Li Teši (Lee Tesche) i od 2016. godine novi član, bivši bubnjar grupe Bloc Party, Met Tong (Matt Tong).

Odrastajući zajedno u Atlanti, dele iskustva i kolektivno razumevanje o porastu loše politike i rasnog i institucionalnog nasilja, što ih je navelo da se na sopstveni način bore protiv talasa frustracije i očajanja.

Izlaz su pronašli u pozitivnom, eklektičkom i elektronskom zvuku. Sam naziv benda odnosi se sa na antikolonijalne borbe generalno u svetu i simbolizuje distopijski prostor nasilja, rasizma, otpora i religijskih uticaja i mešavina.

Njihova želja da prenesu poruke na sve generacije je ogromna. U ekliktičkom opusu melodija čuje se uticaj Afirka Bambaataa, M.E.S.H.-a, Vatican Shadow-a i drugih koji su uticali na proces stvaranja albuma.

Kao bend koji se, svojim tekstovima i muzikom, ne plaši da govori o problemima sadašnjice, mediji mu daju titulu buntovnog i smatraju da muzika protesta nije mrtva.

„Mi smo samo ludi koliko i drugi“, kaže basista Rajan Mahan.

Ludi ili ne, ovo je bend kojem predviđaju uspešnu budućnost. S obzirom da su tokom leta 2017. bili na američkoj turneji kao hedlajneri, a tokom juna i jula otvarali za Depeche Mode na njihovoj evropskoj turneji, potencijal tek ostaje da bude otkriven. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.