Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » DOB: Algiers premijerno u Srbiji 1. februara

DOB: Algiers premijerno u Srbiji 1. februara

Po prvi put u Srbiji bend Algiers nastupiće 1. februara 2018. od 21.00 i to u Domu omladine Beograda.

Povod je album „The Underside of Power“ koji ne prestaje da skuplja pozitivne kritike muzičkih kritičara i medija.

Posle istoimenog albuma prvenca iz 2015. godine, američki eksperimentalni bend Algiers (Aldžirs) sredinom 2017. godine objavio je drugi album pod nazivom „The Underside of Power“.

Većim delom snimljen u Bristolu, album je producirao Edrijan Jutli (Adrian Utley – Portishead) uz pomoć stalnog saradnika Alija Čanta (Ali Chant), miksovao je Rendal Dan (Randall Dunn – Sunn O), dok je za postprodukcijski deo bio zadužen Ben Grinberg (Ben Greenberg – The Men, Hubble, Uniform).

Oslonac ovog novog, beskompromisnog i strastvenog albuma je mešavina muzike od južnog repa do severnog soula, preko gospela i IDM-a (Intelligent Dance Music) do industrijala, grajma i italo diska.

„The Underside of Power“ je album koji prati debitantski uspon benda. Nastao kroz period Brexita i Trampove Amerike, album obrađuje temu ugnjetavanja, policijske brutalnosti, distopije i hegemonije, a vatreni tekstovi vođeni soulom dodiruju momente lične refleksije.

Algiers: borba protiv frustracije i očajanja

Sastavljen od prijatelja iz detinjstva, bend čine pevač i gitarista Frenklin Džejms Fišer (Franklin James Fisher), basista Rajan Mahan (Ryan Mahan) i gitarista Li Teši (Lee Tesche) i od 2016. godine novi član, bivši bubnjar grupe Bloc Party, Met Tong (Matt Tong).

Odrastajući zajedno u Atlanti, dele iskustva i kolektivno razumevanje o porastu loše politike i rasnog i institucionalnog nasilja, što ih je navelo da se na sopstveni način bore protiv talasa frustracije i očajanja.

Izlaz su pronašli u pozitivnom, eklektičkom i elektronskom zvuku. Sam naziv benda odnosi se sa na antikolonijalne borbe generalno u svetu i simbolizuje distopijski prostor nasilja, rasizma, otpora i religijskih uticaja i mešavina.

Njihova želja da prenesu poruke na sve generacije je ogromna. U ekliktičkom opusu melodija čuje se uticaj Afirka Bambaataa, M.E.S.H.-a, Vatican Shadow-a i drugih koji su uticali na proces stvaranja albuma.

Kao bend koji se, svojim tekstovima i muzikom, ne plaši da govori o problemima sadašnjice, mediji mu daju titulu buntovnog i smatraju da muzika protesta nije mrtva.

„Mi smo samo ludi koliko i drugi“, kaže basista Rajan Mahan.

Ludi ili ne, ovo je bend kojem predviđaju uspešnu budućnost. S obzirom da su tokom leta 2017. bili na američkoj turneji kao hedlajneri, a tokom juna i jula otvarali za Depeche Mode na njihovoj evropskoj turneji, potencijal tek ostaje da bude otkriven. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.