Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Alternative Film/Video 2017
Festival Alternative Film/Video 2017
Festival Alternative Film/Video 2017

Festival Alternative Film/Video 2017

Od 13. do 17. decembra u Domu kulture „Studentski grad“ biće održan festival Alternative Film/Video 2017 pod sloganom „Alternativni film kao subverzivna umetnost“.

Osnovan kao jugoslovenski festival eksperimentalnog filma, Alternative su danas međunarodne, sa težištem na regionalnom povezivanju autora koji istražuju i inoviraju filmski jezik. Ove godine festival slavi 35 godina postojanja.

Tema ovogodišnjeg izdanja – „Alternativni film kao subverzivna umetnost“ – prilika je da se sagledaju i revalorizuju filmovi koji su svojom estetikom i sadržajem rušili ustalјene filmske, društvene i političke kodove a koje su autori stvarali uglavnom u kino klubovima ili samostalno, van ograničavajuće i kontrolisane profesionalne produkcije.

Alternative Film/Video otvara „The End of Time“

Prvog dana festivala, u sredu 13. decembra od 17.00, u Maloj sali biće prikazana retrospektiva „Subverzija u YU filmu“, za koju je filmove izabrao Slobodan Šijan, a u 19.15 u Maloj galeriji biće otvorena izložba video-instalacija „S druge strane“, autorke Anice Vučetić.Za dž

U Velikoj galeriji u 19.45 biće otvorena izložba „Subverziji ne treba verovati“, čiji su autori Miriam de Rose i Greg de Kjur (Miriam de Rosa, Greg de Cuir Jr). Posle toga sledi zvanično otvaranje festivala, u 20.15 u Velikoj sali, kada će biti prikazan najnoviji kratki eksperimentalni film Milča Mančevskog „The End of Time“, snimlјen na Kubi.

Pored takmičarskog, Alternative će ponuditi publici i bogat prateći program. Retrospektiva „Subverzija u YU filmu“ ukazaće na korene radikalne formalne subverzije filmskih kodova začete pokretom Antifilm i filmovima Pansinija, Gotovca i drugih, ali i na početke subverzije političkog sistema u filmovima Makavejeva, Žilnika, kasnije nazvanim Crni talas.

U okviru festivala biće prikazane i retrospektive subverzivnih filmova Bojana Jovanovića, Miloja Radakovića i Miroslava Bate Petrovića, a Okrugli sto i Istraživački forum će biti mesta gde će se teorijski i istorijski istražiti subverzija u umetnosti filma.

Publika će imati priliku da vidi klasična remek-dela srpskog subverzivnog igranog filma: „Rani radovi“ Želimira Žilnika, „W.R. misterije organizma“ Dušana Makavejeva i „Plastični Isus“ Lazara Stojanovića, dok će Retrospektiva video-radova Sonje Savić, ostvarena u saradnji sa Galerijom Nadežda Petrović iz Čačka, biti inicijacija za dodelu nagrade sa imenom ove rano preminule glumice.

Faund-futidž (found footage) radionicu pravljenja filmova od materijala pronađenih na internetu vodiće Neozoon kolektiv, ženski umetnički duo osnovan 2009. godine u Berlinu i Parizu. Polaznici će, istražujući internet, stvarati svoje faund-futidž video radove uzimajući u obzir sociološke pojave i paradokse kulturnih normi.

Zafranović, Štejerl, Radivojević

Članovi žirija ovogodišnjih Alternativa su Lordan Zafranović, Hito Štejerl (Hito Steyerl) i Miloš Miša Radivojević. Žiri će odabrati najviše deset filmova za Listu značajnih ostvarenja festivala. Autori čiji filmovi budu na Listi biće gosti rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra (AFC), u okviru koga će moći da realizuju svoj novi film.

Lordan Zafranović će prikazati svoje amaterske filmove, dok će Miloš Radivojević predstaviti svoj „Film bez reči“, u kome Dragan Nikolić u 26 scena, kroz performans, gotovo monodramski vodi gledaoce kroz svoj život bez ijedne izgovorene reči – potpuna subverzija igrane strukture filma.

Specijalna gošća festivala biće čuvena nemačka umetnica Hito Štejerl (Hito Steyerl), koja će predstaviti svoje filmove ali i video-rad „How Not to be Seen. A Fu….g Didactic Educational .MOV File“ (Kako ne biti viđen – j….. didaktički edukativni film), kojim je predstavila Nemačku na Bijenalu u Veneciji i kojim sugeriše kako i zašto postati nevidlјiv u svetu digitalnih slika visoke rezolucije.

Festival Alternative Film/Video predstavlјa najnovije filmove kojima autori istražuju granice filmskog jezika i vizuelne ekspresije, predstavlјajući svoje lične, intimne svetove koje je moguće stvoriti samo inovativnim mogućnostima novih digitalnih medija.

Ulaz je slobodan. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.