Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Jubilarno 15. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“
15. Međunarodno takmičenje solo pevača "Lazar Jovanović"
15. Međunarodno takmičenje solo pevača "Lazar Jovanović"

Jubilarno 15. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“

Od 18. do 22. januara 2018. u Kolarcu će biti održano jubilarno 15. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“, uz najveći obim nagrada od osnivanja takmičenja.

Takmičenje „Lazar Jovanović“ je značajna muzička i edukativna manifestacija i jedno od najvećih operskih takmičenja u ovom delu Evrope.

Od 2018. godine takmičenje će se održavati u Kolarčevoj zadužbini, a glavna nagrada za laureata takmičenja je solistički koncert sa orkestrom na velikoj sceni Kolarca.

Međunarodni žiri za starije uzraste čine eminentni umetnici i profesori Agata Kania Knoboh (Austrija), Ištvan Andrejčik (Mađarska), Katarina Jovanović, Aneta Ilić i Edita Garčević-Koželj (Slovenija).

Za prijave i sve dodatne informacije kandidati mogu posetiti sajt ili društvene mreže organizacije Kulturni element.

„Lazar Jovanović“ sa više od stotinu učesnika

Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“ svojim višedecenijskim postojanjem sa pravom važi za jedno od najvećih i najznačajnijih operskih takmičenja u zemlji i šire.

Svake godine takmičenje dočeka preko stotinu učesnika iz skoro deset zemalja. Takmičenje je namenjeno mladim umetnicima spremnim da započnu svoju profesionalnu karijeru i da pred autoritativnim međunarodnim žirijem odmere svoje znanje, umetničke kvalitete i prikažu svoj talenat.

Do sada, u žiriju takmičenja pojavljivala su se neka od najvećih imena domaće i svetske muzičke scene i pedagogije, a pobednici takmičenja su se tokom proteklih godina potvrdili kao vrsni muzičari, osvajajući svetske koncertne podijume i operske scene.

Takmičenje „Lazar Jovanović“ osnovalo je Muzičko društvo „Stanković“ u čast čuvenom jugoslovenskom tenoru Lazaru Jovanoviću i do 2015. godine se održavalo u prostorijama MŠ „Stanković“.

Zatim, usled izuzetnog porasta važnosti i značaja od 2016. godine takmičenje se održava pod okriljem Kulturnog elementa. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.