Naslovna » Izlasci » Pozorište » MP „Duško Radović“: Premijera predstave „Mobi Dik“

MP „Duško Radović“: Premijera predstave „Mobi Dik“

U petak, 8. decembra od 20.00, u Malom pozorištu „Duško Radović“ premijerno će biti izvedena predstava za decu „Mobi Dik“.

Komad je nastao po motivima istoimenog romana Hermana Melvila. Rediteljka Snežana Trišić pripremila je predstavu po tekstu Dimitrija Kokanova, za decu od šest i više godina.

Mobi Dik – najveći, najstrašniji, najopasniji kit – ali…

Mobi Dik je u putopisima moreplovaca ostao zabeležen kao najveći, najstrašniji i najopasniji kit svih vremena.

Herman Melvil je 1851. godine napisao roman u kome potera kapetana Ahaba i ostalih moreplovaca sa broda Pikvod za Mobi Dikom prerasta u epsku pustolovinu. U ovoj predstavi glavni lik je devojčica Rejčel, koja se usudila da Mobi Dika sagleda na drugačiji način.

U dramatizaciji se pošlo se od činjenice da originalni tekst nema ženske junake, pa je donesena odluka da protogonistkinja bude devojčica iz sadašnjosti koja kroz svet snova putuje u prošlost gde se suočava sa narativom Mobi Dika.

Ovaj narativ je takođe adaptiran tretirajući teme odnosa čoveka i prirode, tj. pomirenja čoveka sa prirodom.

Mobi Dik je u ovom svom adaptiranom obliku priča o avanturi koja spaja svet realnosti i fantazije, a ta avanutura je ustvari put koji dete prolazi kako bi se suočilo i oslobodilo svojih strahova. Ovo putovanje je ispunjeno temama odnosa čoveka i prirode, odnosno čoveka i životinja.

„Mobi Dik“ ekipa

Scenografiju je radila Ljubica Milanović, kostim Milica Grbić-Komazec, muziku Srđan Marković a scenski pokret Damjan Kecojević.

U predstavi igraju Jovana Gavrilović, Dušica Sinobad, Damjan Kecojević, Jelena Ćuruvija Đurica, Miloš Anđelković, Saša Kuzmanović i Filip Hajduković.

Prvu reprizu predstave „Mobi Dik“ publika će imati priliku da pogleda u subotu, 9. decembra od 17.00, na istom mestu, u Malom pozorištu „Duško Radović“. (danubeogradu.rs)