Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Malerova Deveta simfonija sa Gabrijelom Felcom

Beogradska filharmonija: Malerova Deveta simfonija sa Gabrijelom Felcom

Večeras, 26. januara od 20.00, u Kolarcu Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc izvode Devetu simfoniju Gustava Malera.

Koncert nudi publici ekskluzivnu priliku da prisustvuje izvođenju dela koje je kompozitor Alban Berg opisao kao „nešto najlepše što je Maler ikada napisao“.

– To je veliki izazov za nas, ova Malerova simfonija jedno je od onih „svetih“ remek dela simfonijskog repertoara. Suočavanje jednog dirigenta sa kompleksnim Malerovim simfonijama je pitanje zrelosti. Dugo i detaljno sam ih izučavao, još od svoje dvanaeste godine, ali sam se usudio da ih dirigujem tek dvadeset godina kasnije i do sada sam ih sve izveo. Skoro svih devet simfonija izvodim dosta često što me čini veoma srećnim dirigentom – rekao je Gabrijel Felc.

Malerova Deveta simfonija je poslednje delo koje je kompozitor u celosti završio pre svoje smrti i tako postala deo mita o kobnoj Devetoj simfoniji u životima kompozitora kao što su Betoven, Šubert, Brukner i Dvoržak. U manuskriptu simfonije napisao je „Zbogom! Zbogom!“ koje ima brojna tumačenja – oproštaj od preminule ćerke, od sopstvenog života, predviđanje neizbežnog kraja romantičarske epohe, pa čak i stradanja Prvog svetskog rata.

Koncert Beogradske filharmonije u potpunosti je posvećen najvećoj muzičkoj ličnosti dvadesetog veka.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19.00 na blagajni Kolarca. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.