Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Premijera dela „Iskopani Sokrat“
Beogradska filharmonija i Dušica Mladenović (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija i Dušica Mladenović (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija: Premijera dela „Iskopani Sokrat“

U četvrtak, 11. januara od 19.00 u Sali BGF, Beogradska filharmonija predstaviće svetsku premijeru dela „Iskopani Sokrat“ Ijana Vilsona.

Koncert će biti održan u okviru ciklusa kamerne muzike – Pandemonijum.

Violinistkinja iz Filharmonije Dušica Mladenović će uz svoje kolege gudače i glumce – Đorđa Živadinovića Grgura i Mihajla Jovanovića – izvesti ovo muzičko-scensko delo koje je rediteljski uobličio Vlatko Ilić.

Skoro jedan vek od nastanka Satijevog „Sokrata“ na Platonove stihove, irski kompozitor Ijan Vilson je napravio novu verziju kompozicije ali za solo violinu, kamerni orkestar i naratore:

– Delo sam nazvao „Iskopani Sokrat“ – što se odnosi na moj osećaj da ovo ostvarenje predstavlјa davanje novog života jednoj staroj kompoziciji. Veoma mi je drago što je moja dobra prijatelјica i dugogodišnji saradnik Dušica Mladenović pristala da radi sa mnom i da će upravo ona premijerno izvesti ovo delo – rekao je Ijan Vilson, koji je za ovu priliku doputovao iz Irske, kako bi ispratio ceo proces rada i prisustvovao premijeri svog novog dela.

– Neizmerna sreća me obuzima kada pomislim da se približava datum izvođenja, koji za mene već duže vreme predstavlja sinonim za nesvakidašnju radost i jako ushićenje. Ovo delo mi je pružilo tako mnogo, a pre svega da naučim nešto više o Sokratu, Satiju ali i samom instrumentu na kojem sviram – rekla je Dušica Mladenović, ponosna što će nastupiti kao solista pred svojim kolegama iz Filharmonije. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.