Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Dani opere: 15. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“

Dani opere: 15. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“

Jubilarno 15. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“ biće održano od 18. do 21. januara u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

Četiri dana besplatne operske muzike i više od sto trideset prijavljenih kandidata čini ovo takmičenje najznačajnijim i najeminentnijim operskim takmičenjem u zemlji i šire.

Od ove godine, srazmerno važnosti i značaju, takmičenje se održava u Kolarcu, a glavna nagrada za laureata takmičenja je solistički koncert sa orkestrom na velikoj sceni ove ustanove. Takmičenje svečano otvara prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Snežana Savičić-Sekulić (sopran).

Ovogodišnji međunarodni žiri za starije uzraste čine eminentni umetnici i profesori Agata Kania Knoboh (Austrija), Ištvan Andrejčik (Mađarska), Katarina Jovanović (Srbija), Aneta Ilić (Srbija) i Edita Garčević-Koželj (Slovenija), a žiri za mlađe uzraste čine Tamara Marković (Srbija), Dejan Pešić (Srbija) i Davor Mikulić (Slovenija).Za dž

Takmičenje „Lazar Jovanović“ = dani opere

Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“ svojim višedecenijskim postojanjem sa pravom važi za jedno od najvećih i najznačajnijih operskih takmičenja kod nas.

Svake godine takmičenje dočeka više od stotinu učesnika iz skoro deset zemalja. Takmičenje je namenjeno mladim umetnicima spremnim da započnu svoju profesionalnu karijeru i da pred autoritativnim međunarodnim žirijem odmere svoje znanje, umetničke kvalitete i prikažu svoj talenat.

Do sada, u žiriju takmičenja pojavljivala su se neka od najvećih imena domaće i svetske muzičke scene i pedagogije, a pobednici takmičenja su se tokom proteklih godina potvrdili kao vrsni muzičari, osvajajući svetske koncertne podijume i operske scene.

Osnovano je 2004. godine u čast čuvenom jugoslovenskom tenoru Lazaru Jovanoviću. Usled izuzetnog porasta važnosti i značaja od 2016. godine takmičenje se održava pod okriljem organizacije Kulturni element, na čelu sa rediteljem Tadijom Miletićem koji uvode niz organizacionih i umetničkih novina.

Prva u nizu značajnih promena je premeštanje takmičenja iz sala muzičkih škola u Zadužbinu Ilije M. Kolarca, a Kulturni element najavljuje ove godine i brojne posebne i značajne nagrade, među kojima su organizacije solističkih koncerata širom grada, radionice, posebni umetnički pokloni i mnogo drugih stvari. (danubeogradu.rs)