Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Elizabet Delbi – Kompletna knjiga o šahu
Kreativni centar: Elizabet Delbi - Kompletna knjiga o šahu
Kreativni centar: Elizabet Delbi - Kompletna knjiga o Å¡ahu

Kreativni centar: Elizabet Delbi – Kompletna knjiga o šahu

Novo izdanje Kreativnog centra je „Kompletna knjiga o šahu“ koju je napisala Elizabet Delbi.

Razvoj koncentracije, strpljenje, logičko razmišljanje, planiranje, kao i samostalno donošenje odluka neke su od veština koje šah razvija kod dece, a koje su im izuzetno važne za život.

Novo izdanje Kreativnog centra „Kompletna knjiga o šahu“ ilustrovani je priručnik u kojem će čitaoci pronaći sve informacije o pravilima šahovske igre, njenom razvoju kroz istoriju, kao i priče o slavnim igračima i partijama. Saznaće kako da izbegnu smrtonosne zamke, planiraju lukave poteze, pokreću efektne napade i brane svoje figure kako bi obezbedili pobedu na šahovskom polju.Kreativni centar: Elizabet Delbi - Kompletna knjiga o šahu

„Kompletna knjiga o šahu“ i za pacere i za znalce

Šah se opisuje kao umetnost, nauka i sport, a autorka knjige kaže da svako može da nauči da ga igra, te je zbog toga ovaj priručnik pogodan za početnike svih godina, kao i za sve one koji žele da unaprede svoju igru.

Recenzent „Kompletne knjige o šahu“ je Marija Lukić, majstorski kandidat i međunarodni šahovski sudija, a od 2014. član je Upravnog odbora Šahovskog saveza Beograda. Ona je i nastavnica izbornog predmeta Šah u osnovnim školama.

Kaže da je interesovanje dece za ovu igru ogromno i veruje da ovaj priručnik može da im bude značajan za napredovanje u igri.

U knjizi se detaljno opisuje način na koji se igra šah, predstavljaju se faze te igre, objašnjava se kako se postavlja tabla i koje su karakteristike svake od šest šahovskih figura.

Zatim slede detaljna poglavlja o vrstama otvaranja i odbranama, o različitim pozicijama, taktičkim motivima, odbrambenim tehnikama, o tome kako praviti planove, kao i o vrstama završnice šahovske partije.

Daleki predak današnjeg šaha je „čaturanga“, igra izmišljena u Indiji u šestom veku. Bila je predviđena za četiri igrača i igrala se kockicom, na tabli sličnoj današnjoj, sa 64 kvadratna polja.

Poslednji deo knjige odnosi se na istorijat te zanimljive igre. Pred čitaocima su informacije o tome kako je šah nastao, koje varijante igre postoje, zatim slede detalji o važnim šahovskim organizacijama, kao i o slavnim šahistima.

Na kraju je šahovski rečnik sa objašnjenjem više od 70 pojmova koji su u vezi s tom igrom, kao i rešenja pozicija koje su prikazane u knjizi.

Knjigu možete prelistati OVDE.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.