Naslovna » Izlasci » Izložbe » MSU, u 2019: Retrospektivna izložba „Čistač“ Marine Abramović

MSU, u 2019: Retrospektivna izložba „Čistač“ Marine Abramović

Prvi put posle 1975. godine, jedna od najvećih svetskih umetnica današnjice, Marina Abramović, izložiće svoje radove u Beogradu. Njena retrospektivna izložba „Čistač“ biće postavljena u Muzeju savremene umetnosti od septembra 2019. do januara 2020. godine.

Osim u Beogradu, velika izložba crteža, slika i instalacija, nastalih tokom cele karijere Marine Abramović, biće prikazana u sedam evropskih gradova – Stokholmu, Kopenhagenu, Oslu, Bonu, Firenci i poljskom Torunu.

Pregovori sa umetnicom započeti su pre više meseci, a završeni tokom posete predsednice Vlade Ane Brnabić Kraljevini Norveškoj, u novembru. Premijerka Brnabić i v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada prisustvovali su otvaranju izložbe „Čistač“ Marine Abramović u Umetničkom centru „Heni Onstad“ blizu Osla.

„Čistač je projekat od međunarodnog značaja, koji će simbolično označiti povratak Muzeja savremene umetnosti na svetsku umetničku scenu“, izjavio je Slobodan Nakarada. On je ocenio da sličan projekat odavno nije organizovan u Srbiji i da je dogovor sa jednom od najvećih umetnica veliki izazov i velika čast za Muzej savremene umetnosti.

U septembru ove godine su objavljeni memoari Marine Abramović „Prolazim kroz zidove“ na srpskom jeziku, u izdanju Samizdata, uz podršku Ministarstva kulture i Beogradske filharmonije.

Izložba „Čistač“ sadrži preko 120 radova koje je Marina Abramović stvarala u proteklih više od pola veka. Posebnu vrednost za publiku u Srbiji predstavlja činjenica da se u  postavci nalaze i dela nastala u Beogradu, tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.