Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » New Ritual Quartet: Muzika za ples i…

New Ritual Quartet: Muzika za ples i…

U petak, 2. februara od 20.00, u Studentskom kulturnom centru biće održan koncert „Music for Dance And…“ Borisa Kovača i njegovog ansambla New Ritual Quartet.

Ovo je novi kompilacijski projekat vojvođanskog kompozitora, instrumentaliste i multimedijskog umetnika međunarodne reputacije Borisa Kovača.

U ovom programu naći će se dvadesetak kompozicija ovog autora napisanih u poslednjih 25 godina za različite orkestre, numere iz filmova, pozorišnih, kako dramskih tako i plesnih predstava. To ujedno predstavlja retrospektivu onog aspekta Kovačevog rada, koji je posvećen plesu i plesnoj umetnosti.

Napominjemo da je Kovačev većinom plesni album „The Last Balkan Tango“ (2000) uvršten među 50 najboljih world music albuma svih vremena u izboru prestižnog londonskog časopisa „Songlines“, a da je sa svojim orkestrima Ladaaba i La Campanella, izvodeći ovakvu muziku, nastupao na festivalima i koncertima nekoliko stotina puta u 25 zemalja sveta.

New Ritual Quartet su…

• Boris Kovač – saksofoni, melodion, glas
Slobodanka Stević – klavir
Siniša Mazalica – kontrabas
Lav Kovač – bubnjevi, melodion, sempler

Gosti na koncertu će biti plesači Mirjana Savić i tango ansambl Miše Plavšića.

Tango je uvek poslednji

Sam Kovač o ovom projektu piše:

„Živimo u doba lepe ili tužne prošlosti, istrošene sadašnjosti i sumorne budućnosti… Šta nam preostaje sem… da zaplešemo tango. Uvek poslednji.

U tom plesu su na sceni eros i tanatos, zanosna devojka i crni kosac u strasnom zagrljaju. Zaplešimo jer, možda, poslednji nam je put…

‘Music for Dance And…’ je projekat podstaknut otvaranjem prvog novosadskog piano bara ‘Epoha’ i asocijacijom na Belle Epoque, doba kabarea, muzike i plesa, pariskog klupskog života. Danas u doba u kojem prepoznajemo malo toga ‘lepog’, doba dominantne virtuelne komunikacije, ples, kao najsuptilniji oblik odnosa između partnera, može postati metafora poziva na život, sada i ovde.

Plesne numere koje sada izvodi New Ritual Quartet napisao sam u rasponu od 25 godina, od Poslednjeg balkanskog tanga pa do tema iz filmova i pozorišnih predstava. Ukratko, ‘Muzika za ples i…'“

Ulaznice za koncert New Ritual Quartet-a se mogu kupiti u klubu SKC-a po ceni od 500 dinara u pretprodaji, a na dan koncerta će koštati 600 dinara. (danubeogradu.rs)