Naslovna » Izlasci » Film » Odjeci BELDOCS-a u Domu omladine Beograda i CZK „Vlada Divljan“
Odjeci BELDOCS-a: Palio
Odjeci BELDOCS-a: Palio

Odjeci BELDOCS-a u Domu omladine Beograda i CZK „Vlada Divljan“

Nova sezona programa „Odjeci BELDOCS-a“ biće realizovana tokom 2018. godine u Domu omladine Beograda i CZK „Vlada Divljan“.

Svakog meseca biće prikazivani filmova sa prošlih izdanja našeg najznačajnijeg festivala dugometražnog dokumentarnog filma – BELDOCS.

Namera organizatora je da tokom predstojećeg perioda u kontinuitetu predstavlja beogradskoj publici najbolja dokumentaristička ostvarenja iz celog sveta i iz Srbije.

Tako će se vrhunska dela savremene dokumentaristike naći u redovnom programu pomenutih ustanova tokom cele godine.

Odjeci BELDOCS-a: „Palio“ i „Žena i glečer“

U četvrtak, 18. januara od 21.00, u CZK „Vlada Divljan“ biće prikazan britanski dokumentarac „Palio“ iz 2015. rediteljke Kozime Spender.

Jedan od najlepših starih gradova-republika u Italiji, Sijena, već vekovima dva puta godišnje postaje podeljena i sukobljena, kada svi stanovnici, od najmlađih do najstarijih žive za Palio – jednu od najstarijih trka konja u svetu. To je svojevrsni vremeplov koji magično oživi renesansne kostime, zastave, grbove i trube i svojom iskonskom snagom zaustavi sve i potpuno opčini i posmatrače i učesnike.

Autorka je „Palio“ zamislila i razvijala kao pravi uzbudljivi bioskopski film, sjajne fotografije, pažljivo isprepletanih dramaturških tokova, koji svoj dramski vrhunac postiže u scenama koje vas zaista ostavljaju bez daha!

Odjeci BELDOCS-a: Žena i glečer

Nekoliko dana kasnije, 24. januara od 20.00, u Domu omladine uslediće projekcija filma „Žena i glečer„.

U pitanju je litvansko-estonski jednosatni film snimljen 2016. godine.

Litvanijska naučnica Aušra Revutaite već trideset godina živi u srednjoj Aziji, u planinskom delu Tanšan, koje čini granicu između Kazahstana, Kirgistana i autonomne kineske pokrajine Ksinđijang. Aušra proučava klimatske promene na glečeru Tujuksu u društvu svog vernog psa i sive mačke u staroj istraživačkoj stanici iz sovjetskog doba na 3.500 metara nadmorske visine.

Uživa u samoći i tišini koju joj donosi taj mukotrpan posao. Predivni kadrovi prirode i njen svakodnevni rad isprepleteni su arhivskim snimcima ljudi koji su stajali na istom mestu pre jednog veka. Čini se da se nije mnogo toga promenilo… Režija: Audrius Stonys.

Cena ulaznice po projekciji je 250 dinara. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.