Naslovna » BG svaštara » Promocije » Dan italijanskog dizajna u svetu – Italian Design Day 2018
Dan italijanskog dizajna
Dan italijanskog dizajna

Dan italijanskog dizajna u svetu – Italian Design Day 2018

Dan italijanskog dizajna 2018 biće obeležen 1. marta u sto gradova sveta, a među njima je i Beograd.

Drugi Dan italijanskog dizajna, inicijativa koju promoviše Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije u saradnji sa nekoliko institucija biće održan 1. marta s ciljem da se obeleži izvanrednost italijanskog dizajna u svetu kao značajnog sektora italijanske kulture i privrede.

U ovu inicijativu biće uključeno 100 „ambasadora“ italijanske kulture (dizajneri, preduzetnici, novinari, kritičari, komunikatori, profesori…) koji će širom sveta govoriti o odnosu između dizajna i održivosti.

Dan italijanskog dizajna u Beogradu

Povodom drugog izdanja Dana italijanskog dizajna Italijanski institut za kulturu u Beogradu organizuje okrugli sto o savremenom dizajnu koji će se održati u četvrtak, 1. marta od 18.00, na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Na ovom okruglom stolu učestvovaće arhitekta Frančesko Freza iz studija Piuarch iz Milana, koji će se naći u ulozi „Ambasadora italijanskog dizajna“, arhitekta Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, arhitekta Tijana Đorđević arhitekta automatizacije zgrada iz 2G Srl u Milanu i arhitekta Zoran Đukanović sa Arhitektonskog fakulteta u ulozi moderatora.

Oslanjajući se na sopstvena iskustva i različite individualne poglede oni će diskutovati o odnosu između dizajna i održivosti u ekonomskom, društvenom i ambijentalnom smislu. Cilj je da se istraži šta svet projektovanja može da pruži kao poseban doprinos uvažavanju prirode i ljudskog bića.

Ideje, projekti, rešenja…

Manifestacija Dan italijanskog dizajna doživela je veliki uspeh 2017. godine i zabeležila prisustvo od oko 20.000 stručnjaka za dizajn u više od 100 gradova u svetu u kojima je ona održana.

Dan italijanskog dizajna 2018. u harmoniji je sa temom „Broken Nature – Design Takes on Human Survival“, odabranom za Međunarodnu izložbu XXII Trijenala u Milanu koja će se održati od 1. marta do 1. septembra 2019.

Politike održivosti danas centralna su tema kako u akcijama Vlada tako i u opredeljenjima privatnog sektora, a Italija, kao svetski lider u oblasti dizajna sa fakturisanim prihodom od oko 32 milijarde evra, predstaviće ideje, projekte i kvalitetna rešenja promovišući jednu međunarodnu debatu kao uvod u Trijenale 2019 i polaznu tačku za Expo 2020 Dubai „Connecting Minds, Creating The Future“ čija je osnovna tema upravo ona o održivosti.

Italijanski dizajn karakteriše stalno obnavljanje tema i shema zahvaljujući kreativnosti autora i podsticajima klijenata.

Inventivnost i originalnost u projektovanju, kvalitet upotrebljenih materijala, brižljiva izrada predmeta, proizvodni proces koji vodi računa o životnoj sredini, o onom ko izrađuje te proizvode kao i onom ko će ih koristiti, zatim vrlo visok nivo grafike pakovanja i reklame jesu one karakteristike koje su italijanski dizajn učinile čuvenim, prestižnim i prepoznatljivim u svetu.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.