Naslovna » Izlasci » Festivali » Festić – filmovi za najmlađe na 46. FEST-u
46. FEST - Festić: Neverovatna priča džinovske kruške
46. FEST - Festić: Neverovatna priča džinovske kruške

Festić – filmovi za najmlađe na 46. FEST-u

Na 46. FEST-u, od 23. februara do 4. marta, biće održan i program Festić u okviru koga će najmlađi filmofili moći da pogledaju pet ostvarenja.

Ljubav prema filmu neguje se od malih nogu, pa je ovo idealna prilika da deca osete sve čari Beogradskog međunarodnog filmskog festivala.

Repertoare u svim dvorana pogledajte na OVOM LINKU.

Neverovatna priča džinovske kruške

Animirani film koji dolazi iz Danske namenjen je najmlađim gledaocima. Ova vesela priča prati stanovnike jednog gradića koji zapadne u nevolju kad njihov voljeni gradonačelnik nestane.

Slon Sebastijan i mačka Mičo u okeanu pronalaze poruku u boci od gradonačelnika koji im kaže da je zarobljen na jednom ostrvu i daje im instrukcije da posade seme koje im šalje. Iz semena izrasta džinovska kruška koju junaci pretvaraju u brod i kreću na uzbudljivu pomorsku avanturu u potrazi za misterioznim ostrvom koje krije nestalog gradonačelnika.

Originalni naslov: Den utrolige historie om den kæmpestore pære. Država i godina proizvodnje: Danska / 2017. Trajanje: 80 minuta. Režija: Philip Lipski, Jørgen Lerdam, Amalie Næsby Fick. Glasovi: Alfred Bjerre Larsen, Liva Elvira Magnussen, Peter Frödin.

Osloni se na Pita

46. FEST - Festić: Osloni se na Pita

„Osloni se na Pita“ je moderni vestern o prijateljstvu petnaestogodišnjeg Čarlija i jednog ostarelog trkačkog konja. Tražeći posao tokom leta, Čarli se zapošljava na hipodromu i otkriva duboku ljubav prema životinjama, a posebno se vezuje za konja po imenu Osloni se na Pita, koji je pri kraju svoje karijere.

Kada sazna da Pitov vlasnik planira da ga se otarasi, Čarli zajedno sa svojim dragim konjem kreće na dug put kroz planine i ravnice američkog zapada, sa ciljem da se domogne kuće svoje tetke koja će im obojici pružiti utočište.

Originalni naslov: Lean On Pete. Država i godina proizvodnje: Velika Britanija / 2017. Trajanje: 121 minut. Režija: Andrew Haigh. Uloge: Charlie Plummer, Steve Buscemi, Chloë Sevigny.

Nadarena

46. FEST - Festić: Nadarena

Film „Nadarena“ postavlja pitanje kako omogućiti običan život jednoj krajnje neobičnoj devojčici.

Malena Meri živi sa svojim ujakom Frenkom (Kris Evans) u jednom gradiću na Floridi. Ali čini se da je njenom bezbrižnom detinjstvu došao kraj kada krene u prvi razred gde se otkrije da ima neverovatan dar za matematiku.

Frenk se toga i plašio, budući da je i Merina pokojna majka bila matematički genije, kao i njena baka koja sada želi da preuzme kontrolu nad unukinim vaspitanjem i upiše je u privatnu školu.

Verujući da je ovaj dar istovremeno i prokletstvo, Frenk će dati sve od sebe da zaštiti sestričinu i pruži joj normalno detinjstvo.

Originalni naslov: Gifted. Država i godina proizvodnje: SAD / 2017. Trajanje: 101 minut. Režija: Marc Webb. Uloge: Chris Evans, Mckenna Grace, Lindsay Duncan, Jenny Slate, Octavia Spencer.

Zbogom, Kristofere Robine

46. FEST - Festić: Zbogom, Kristofere Robine

Svi su čuli za Vini Pua, ali malo ko zna da za voljenog dečijeg junaka postoji inspiracija u stvarnom životu. Film „Zbogom, Kristofere Robine“ bavi se upravo piscem A. A. Milnom i njegovim odnosom sa sinom Kristoferom Robinom, koji je zajedno sa svojim plišanim igračkama poslužio kao uzor za svet Vini Pua.

U glavnim ulogama našli su se Domnal Glison i Margo Robi koji tumače čuvenog pisca i njegovu ženu. Ova dirljiva priča ipak je za nešto starije gledaoce, budući da ne preza i od malo ozbiljnijih tema i iskrenog prikaza stvarnosti.

Originalni naslov: Goodbye Christopher Robin. Država i godina proizvodnje: Velika Britanija / 2017. Trajanje: 107 minuta. Režija: Simon Curtis. Uloge: Domhnall Gleeson, Margot Robbie, Kelly Macdonald.

Leto 1993.

46. FEST - Festić: Leto 1993.

Videćemo odrastanje jedne šestogodišnje devojčice koja je primorana da napusti Barselonu posle smrti majke i odlazi na selo da živi sa ujakovom porodicom.

Iako joj je u početku teško da se prilagodi novoj stvarnosti, tokom jednog dugog, toplog leta ona će naučiti da se nosi sa tugom zbog gubitka majke i pažnjom i ljubavlju koje joj njena nova porodica pruža.

Originalni naslov: Estiu 1993. Država i godina proizvodnje: Španija / 2017. Trajanje: 97 minuta. Režija: Carla Simón. Uloge: Laia Artigas, Paula Robles, Bruna Cusí.

(danubeogradu.rs)