Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzej nauke i tehnike: Izložba „Keramika“
Muzej nauke i tehnike: Izložba "Keramika"
Muzej nauke i tehnike: Izložba "Keramika"

Muzej nauke i tehnike: Izložba „Keramika“

Od 22. februara do 30. aprila izložba „Keramika“ biće otvorena u Galeriji 51 (Dobračina 51) u organizaciji Muzeja nauke i tehnike.

Izložba „Keramika“, autora Zorana Levića, kustosa Muzeja, posvećena je istorijskom razvoju, tehnologiji proizvodnje i upotrebi keramike na našim prostorima.

Posetioci izložbe upoznaće se sa keramikom kao materijalom, njenim značajem i upotrebom u najrazličitijim sferama ljudskog života.

Proizvodnja keramike je jedno od najstarijih i najznačajnijih tehnoloških otkrića i predstavlja prvu kontrolisanu hemijsku promenu materije.

Tehnologija keramike, njena proizvodnja i namena, menjala se tokom istorije. Danas je upotreba keramike gotovo neograničena zbog njenih svojstava, kao i onih koja se mogu projektovati u cilju dobijanja specifičnih karakteristika. Bez keramike je gotovo nemoguće zamisliti život savremenog čoveka.

Keramika iz muzejskih zbirki i fabrika

Na izložbi će biti prikazani eksponati i predmeti od keramike, iz zbirki Muzeja nauke i tehnike, Arheološkog instituta Beograd, Etnografskog muzeja, Muzeja grada Beograda i privatnih kolekcija i fabrika.

Izloženi eksponati pokrivaju periode od praistorije i antike, preko srednjeg veka, pa sve do najsavremenijih primena.

Istorija izrade keramike u Srbiji predstavljena je na primerima keramičkog posuđa i tehnologija pronađenih na teritoriji Beograda, širom Srbije, kao i proizvoda iz fabrika Toza Marković, Potisje Kanjiža, Keramika Kanjiža, Polet iz Novog Bečeja, Zorka-keramika, Zorka opeka, Keramika Mladenovac, Elektroporcelan iz Novog Sada i Porcelan Zaječar.

U okviru izložbe biće organizovane radionice oblikovanja gline na grnčarskom točku. Radionice će voditi Saša Matić, grnčar na Odseku keramika, na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Svečano otvaranje izložbe „Keramika“ je 22. februara od 19.00, u Muzeju nauke i tehnike – Galerija 51. Izložbu će otvoriti dr Irena Živković, docent na FPU. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.