Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Nova adresa: Rusija. Iseljenje u Rusiju, studiranje, gde, kako…
Moskva, Rusija
Moskva, Rusija

Nova adresa: Rusija. Iseljenje u Rusiju, studiranje, gde, kako…

Rusija je najveća zemlja na svetu, pa mesta ima sasvim dovoljno za turiste, radnike u potrazi za poslom, studente, imigrante… A koliko će baš vama ponuditi  – zavisi od mnogo čega.

Ruska Federacija jedna je od svetskih supersila u usponu, na početku 21. veka.

Ekonomski razvoj i tehnološki napredak, uz ogromna prirodna bogatstva i potencijale, istorijsko i kulturno nasleđe, čini Rusiju veoma interesantnom destinacijom.

Osnovni podaci o Rusiji

Ruska Federacija je federativna ustavna republika. Zahvata ogroman transkontinentalni prostor severa Evroazije i sastoji se od 85 federalnih subjekata, sa različitim nivoima autonomije. Najveću autonomiju imaju 22 republike, a posle 2000. godine uvedene su i nove jedinice – federalni okruzi, kojih ima osam.

Glavni grad Ruske Federacije je Moskva. Valuta je rublja. Dominantna vera je pravoslavno hrišćanstvo. Od ukupnog broja stanovnika (više od 140 miliona) etnički Rusi čine 81%. U Rusiji živi čak 160 različitih etničkih grupa i izvornih lokalnih zajednica, među kojima su najbrojniji Tatari.

Predsednik Ruske Federacije je, od marta 2012. godine, Vladimir Putin, a premijer, od maja iste godine, Dmitrij Medvedev. Sledeći predsednički izbori zakazani su za 18. mart 2018. godine.

Moskva je, sa preko 10 miliona stanovnika, najveći grad. Sledi Sankt Peterburg sa blizu pet miliona, a ostali veći gradovi, u kojoma živi više od milion stanovnika su Novosibirsk, Nižnji Novgorod, Jekaterinburg, Samara, Omsk, Kazanj…

Geografski, demografski i klimatski, Rusija se uslovno može podeliti u nekoliko zona. Planina Ural predstavlja prirodnu granicu između evropske Rusije i Sibira sa Dalekim istokom. Rusija ima najveće svetske šumske rezerve, ogromne plovne reke, jezera, četinarske šume – tajge, puste arktičke tundre…

Podatak da u Rusiji „sunce nikada ne zalazi“ odnosi se na činjenicu da Rusija obuhvata čak devet vremenskih zona – u vreme kad na krajnjem zapadu zemlje pada mrak, na dalekom istoku sviće.

Državljani Republike Srbije, nosioci biometrijskih pasoša, ulaze u Rusku Federaciju bez viza na rok do 30 dana. Za putovanja na duže od 30 dana, kao i putovanja radi zapošljavanja ili studija, potrebne su vize.

Na sajtu Ambasade Ruske Federacije nalaze se sve potrebne informacije i zahtev koji se popunjava, preuzima i štampa, pa je neophodno posetiti ga pre ličnog odlaska u ambasadu. Stranci koji na bilo koje vreme ulaze u Rusku Federaciju na granici dobijaju Migracionu kartu, koja je važeći dokument za prijavu boravka. Migracionu kartu vraćate, takođe na granici, prilikom izlaska iz zemlje.

Polisa zdravstvenog osiguranja i posedovanje određene količine novca nije obavezno. Prilikom ulaska treba prijaviti iznose veće od 10.000 dolara, kao i tehničku robu.

Ruski jezik

Ruski jezik je zvanični jezik u Ruskoj Federaciji i trebalo bi da ga naučite, ako želite da živite i radite u Rusiji. Engleski jezik može da posluži u velikim gradovima ili kompanija sa internacionalnim timovima, ali ga u unutrašnjosti gotovo niko ne govori.

Najtraženija zanimanja i prosečne plate

Prosečna plata u Ruskoj Federaciji je oko 560 evra, prema podacima ruskog Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu za prvu polovinu 2017. godine. Na listi najplaćenijih zanimanja, koju je za isti period objavio isti izvor, prednjače kapetani brodova koji mesečno zarade 7,200 evra i kapetani u avijaciji sa 4.600 evra. Nešto više od tri i po hiljade evra zarađuju šefovi gradilišta, a između 2.700 i tri hiljade evra stomatolozi, finansijski stručnjaci, elektroinženjeri i IT inženjeri.

U Rusiji, stručnjaci iz inostranstva su traženi. Najviše u Moskvi, a zatim i Sankt Peterburgu, u sektorima finansija, informacionih tehnologija, geologije, razvoja poslovanja, menadžmenta ljudskim resursima… Iskusni inženjeri u građevinarstvu i energetici takođe mogu pronaći posao, kao i radnici u ovim granama privrede. Traže se i vozači, prodavci i menadžeri prodaje, medicinski i farmaceutski radnici, a ako dobro poznajete neki strani jezik, što uglavnom znači engleski, možete čuvati i obučavati decu.

Ukoliko tražite posao u Ruskoj Federaciji treba imati u vidu da između Moskve i udaljenih provincija postoje velike razlike, kako u zaradama tako i u potražnji za radnicima. Za posao u ruskoj prestonici, posebno u atraktivnim zanimanjima, zainteresovani su i stručnjaci iz drugih evropskih zemalja, pa konkurencija može da bude oštra. Sa druge strane, u manjim mestima u unutrašnjosti u kojima postoji potreba za radnicima, bez fakultetske diplome moguće je pronaći odlično plaćen posao. Velika većina mladih Rusa upisuje i završava fakultete, pa je trend povećana potražnja za radnicima tehničkih struka sa završenom srednjom školom, i obučenih za zanate.

U Rusiji postoje i regioni koji su po primanjima daleko ispod proseka, sa platama oko 200 evra, tako da vas najverovatnije „put tamo neće odvesti“.

Kako do posla u Rusiji

Nekoliko kategorija srpskih radnika pokazuje u prethodnim decenijama povećano interesovanje za rad u Rusiji, a oni koji su otišli i proveli neko vreme u poslu najbolji su izvor informacija. Pored visokoobrazovanih stručnjaka, koji pronalaze radna mesta u ruskim ili multinacionalnim kompanijama, najčešće sa sedištem u Moskvi, u Rusiju najviše odlaze preduzetnici iz Srbije da se okušaju u privatnom biznisu, i građevinski radnici.

Radnu dozvolu obezbeđuje poslodavac, sa kojim ste potpisali ugovor o radu, i koji mora da bude ovlašćen za zapošljavanje stranaca. On će od vas tražiti potrebne dokumente i poslaće vam pozivno pismo, sa kojim ćete u Ambasadi Ruske Federacije u Beogradu tražiti radnu vizu. Po dolasku u Rusiju kod poslodavca vas čeka radna dozvola.

Raspitajte se unapred o radnom vremenu, koliko ćete odsustva dobiti, da li vam je plaćen prevoz do radnog mesta, imate li zdravstveno osiguranje… Ukoliko pripadate kategorijama traženih zanimanja možete da očekujete i smeštaj ili učešće poslodavca u njegovom obezbeđenju i plaćanju, časove ruskog jezika i druge stimulacije.

Važno upozorenje glasi da bez radne vize, koja se dobija u ambasadi u Beogradu lično, ne krećete na put. Ukoliko se, na primer, nađete u Rusiji turistički, i tamo zaposlite, kada vas otkriju sledi deportacija i zabrana ulaska na rok od pet godina.

Registrovanje u svakom mestu u koje stižete na duže od sedam dana je obavezno.

Ukoliko poželite da se trajno nastanite u Rusiji, možete zatražiti „Vid na žiteljstvo“, odnosno stalni boravak. On se odobrava na period od pet godina, uz mogućnost produžavanja, a nakon toga možete predati i zahtev za rusko državljanstvo.

Krajem 2017. godine predstavnici Ruske Federacije i Srbije potpisali su Sporazum o socijalnoj sigurnosti, koji reguliše ostvarivanje prava radnika iz penzijskog i invalidskog osiguranja, i to pravo na starosnu, prevremenu starosnu penziju, invalidsku i porodičnu penziju i niz davanja u slučajevima povreda i bolesti na radu. Ovim se, što je najvažnije, sabira staž zaposlenih ostvaren u Rusiji i Srbiji.

Evo i sajtova za traženje posla sa najvećim brojem oglasa, na kojima ćete steći dobar utisak šta se traži i kolike su okvirne plate: HeadHunter, Superjob, Rabota.

Porodično u Rusiji

Život u velikim gradovima, na dobro plaćenim poslovima, pruža udobnosti, pa i luksuz. Moskva se već neko vreme nalazi u svetskom vrhu po cenama i troškovima života, dakle važi za skup grad. Sve, međutim zavisi od porodičnih prihoda, pa ako procenjujete da će oni biti oko 50% viši nego u Beogradu, moći ćete da priuštite sebi sasvim dovoljno za udobnost.

Najveći problem predstavljaju, kao i u drugim evropskim metropolama, cene smeštaja, koje mogu da budu i duplo veće od naših. Prevoz je jeftiniji, a cene hrane i odeće su kao beogradske. Ako planirate život u Sankt Peterburgu, svi troškovi su na nivou naših, a u drugim velikim gradovima još je povoljnije.

Ukoliko u Moskvu stižete sa decom, imajte u vidu da su internacionalne škole skupe i da postoje liste čekanja. Za domaće škole neophodno je poznavanje ruskog jezika. U velikim gradovima, posebno u Moskvi, postoje brojni sadržaji za zabavu na otvorenom i u zatvorenom tokom cele godine. Rusi sa simpatijama posmatraju učešće dece u životu grada i tolerantni su, a veća pažnja potrebna je samo prilikom učešća u saobraćaju.

Studiranje u Rusiji

Rusija ima izuzetno kvalitetne državne univerzitete, sa dugom tradicijom, na kojima predaju priznati stručnjaci jedne od najmoćnijih zemalja sveta. Podatke o rangiranju, uslovima i ponudi potražite na ovoj listi, na kojoj se nalazi nekoliko stotina visokoškolskih institucija.

Ruska Federacija ogromnoj većini stranih studenata daje stipendije, pa je školovanje u Rusiji veoma popularno. Cena školarine je, inače, dve i po do pet hiljada evra, što je daleko manje od iznosa koji se mora izdvojiti za neki od zapadnoevropskih univerziteta.

Studentsku vizu dobićete tek posle upisa na fakultet, uz čiju pomoć ćete obaviti sve formalnosti. Potupak, međutim, može da potraje, pa je i to potrebno imati u vidu. Uslove za upis na željeni fakultet određuje svaka ustanova za sebe. Znanje ruskog jezika je obavezno, a ukoliko ga niste učili, pripremni kurs traje oko godinu dana.

Pošto se najviše pitanja zainteresovanih odnosi na stipendije, adresa za te i druge informacije je Ruski dom u Beogradu, gde je jedan od konkursa upravo u toku. Na kraju teksta nalaze se i linkovi sa informacijama o načinu života studenata i troškovima koje obično imaju.

Ambasada Srbije

Ambasada Srbije nalazi se u Moskvi.
Adresa: Mosfiljmovskaja 46, R-119285 Moskva
Tel: + 7495 988-66-45
E-mail: ambasada.moskva@mfa.rs
E-mail konzulata: konzularno.moskva@mfa.rs

Počasni konzul Srbije u Sankt Peterburgu
Gennadij Nikolaevič Timčenko
Manežnaя ploщadь dom 4, 191011 Sankt – Peterburg
Tel: +7812 3367570, +7812 3367571

Ambasada Ruske Federacije u Srbiji

Deligradska 32, Beograd
Tel: 011 361 1090, 361 1323
E-mail: info@ambarusk.rs
Web: kliknite OVDE 

Konzulat: Deligradska 32, ulaz iz Pasterove
Tel: 011 361 3964, 361 7644
E-mail: consrus@ambarusk.rs

Negativna iskustava doseljenika

Građani evropskih zemalja koji su se doselili u Rusiju žale se najviše na nejasne, komplikovane i duge birokratske procedure. Za nas je sasvim dovoljno upozorenje da ne očekujemo više od onoga na šta smo u Srbiji navikli.

Klimatski uslovi su poznat i veliki nedostatak, posebno u severnim zonama.

U manjim mestima ne očekujte dobru snabdevenost – sa udaljenošću od velikih centara ovaj problem raste, uključujući i opremljenost apoteka, na primer, pa se dobro raspitajte o svemu pre nego što krenete na put.

Velike gužve u saobraćaju u gradovima su uobičajene, a saobraćajna kultura vozača je na niskom nivou. Korišćenje gradskog prevoza i metroa podrazumeva gužve „u špicu“ i čekanje na niskim zimskim temperaturama.

Avio karte za Rusiju

Redovne avionske linije avio kompanija Air Serbia i Aeroflot svakodnevno povezuju Beograd i Moskvu. Direktan let traje nešto manje od tri sata, sa cenom povratne karte od oko 280 evra. Slično je trajanje direktnog leta kompanije Air Serbia do Sankt Peterburga, za koji povratna karta košte od 320 evra. Ukoliko ste spremni na presedanja i čekanje između letova, putovanje vas može koštati i sto evra manje.

Avio karte za Moskvu, Sankt Peterburg i druge gradove u Rusiji možete da rezervišete preko našeg sajta ili pozivom na 011 310 89 82, svakog dana od 8.00 do 20.00.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.