Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » SKC: Džez priče sa Olegom Kirejevim

SKC: Džez priče sa Olegom Kirejevim

Koncert „Džez priče sa Olegom Kirejevim“ biće održan u velikoj sali SKC-a u petak, 23. februara od 20.00.

Džez priče su koncerti i kratki eseji o muzici, sjajnim izvođačima, susretima i utiscima koje Oleg Kirejev priča pre nastupa njegovog kvarteta ili kvinteta.

Imerzija u džez počinje programom „Zlatna era džeza“. Epoha, koja obuhvata period od 1934. do 1946. godine, povezana je sa vrhuncem popularnosti velikih orkestara. Melodična, plesna i romantična muzika u izvođenju velikih orkestara, poznata većini iz starih klasičnih crno-belih filmova iz sredine 20. veka. Uz ovu muziku plesalo se u noćnim klubovima i plesnim podijumima tog vremena.

Da, postojalo je vreme kada je džez bio fantastično popularan. Kada se svuda plesalo isključivo na džez, kada je bio omiljena muzika bez obzira na godine. To se vreme i zove „zlatna era džeza“, a njenim plemstvom postali su izuzetni muzičari koji su ušli u istoriju svetske kulture.

Djuk Elington – po mnogim istoričarima muzike najveći je američki kompozitor. Autor je brojnih kompozicija koje su postale džez standardi. Lider orkestra koji je postao merilo big-benda kao takvog. Vlasnik je najviših državnih nagrada u nekoliko zemalja sveta. Veliki „vojvoda“ džeza.

Kaunt Bejsi – Grof Bejsi, jedna je od najznačajnijih ličnosti u istoriji džeza. Tvorac apsolutno jedinstvenog, prepoznatljivog stila kao pijanista i rukovodilac jednog od najimpresivnijih džez orkestara na planeti.

Koulmen Hokins – jedan od stupova džez sveta, najpoznatiji američki tenor saksofonista koji je osvojio svetsku slavu i hiljade sledbenika.

Saksofonista Oleg Kirejev i najbolji džez muzičari iz Beograda prikazaće publici izvanredan program pun pravog adrenalina. Ljubitelje džeza očekuju magija svinga, sočne improvizacije, originalne ideje i neočekivani eksperimenti.

Poznati džezista iz Rusije, nominovan za nagradu Gremi, čiji su albumi objavljeni u SAD-u i među najboljih su 100 po muzičkim listama američkih džez radio stanica, Oleg Kirejev, poziva gledaoce sa decom na koncert!

Ne brinite se da će deci biti dosadno ili da neće razumeti džez muziku! Program „Zlatna era džeza“ usmeren je na publiku od 6+. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.