Naslovna » Izlasci » Festivali » 11. BELDOCS: Pobednica Berlinala Rut Bekerman u Beogradu
Gošća 11. BELDOCS-a: Rut Bekerman
Gošća 11. BELDOCS-a: Rut Bekerman

11. BELDOCS: Pobednica Berlinala Rut Bekerman u Beogradu

Jedan od najekskluzivnijih gostiju 11. BELDOCS-a svakako će biti Rut Bekerman (Ruth Beckermann) austrijska rediteljka čiji je film „Valdhajmov valcer“ (Waldheims Walzer) pobedio na Berlinalu.

Film je osvojio najviše priznanje za najbolji dugometražni dokumentarni film. Zahvaljujući Austrijskom kulturnom forumu, Rut Bekerman će boraviti u maju u Beogradu, gde će i ovdašnjoj publici predstaviti svoje vrlo specifično ostvarenje, koje će se naći u programu Biografski dokumentarci festivala BELDOCS.

Kao što se iz naslova naslućuje, Rut Bekerman u svom filmu bavi se fenomenom Kurta Valdhajma, nekadašnjeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Koristeći isključivo snimke iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, među kojima su i njeni kada je i sama protestovala protiv njega, Bekerman metodično do detalja otvara hronologiju otkrovenja njegovog pripadništva nacistima i kako je došlo do toga da, bez obzira na sve dokaze, većina i dalje glasa za njega na izborima 1986. godine.

Ovogodišnji, 11. BELDOCS biće održan od 7. do 14. maja. Najavu festivala pročitajte OVDE.

Rut Bekerman: Sadašnjost koju otkriva prošlost

BELDOCS: Valdhajmov valcer

Film Rut Bekerman nimalo nije još jedna lekcija iz istorije. Baš naprotiv! Zahvaljujući njenoj pametnoj naraciji – čistoj, zastrašujućoj ali nikada polemičnoj – film „Valdhajmov valcer“ govori zapravo o urgentnosti i oglašava uzbunu ne samo zbog političkih pokreta u Austriji, već i u Poljskoj i Mađarskoj.

Govoreći o tome, Bekerman u filmu odbrojava dane koji su Valdhajma doveli do izbora, bacajući novo svetlo na svaki čas tokom tog perioda. Ona je tako uspela da, otkrivajući prošlost, zapravo prikaže pravo stanje u kome se nalazi Evropa danas.

Po tome je i poznata u svetu filma. Rođena u Beču 1952. godine u jevrejskoj porodici, Rut Bekerman se posle doktorata iz novinarstva i istorije umetnosti odbranjenog u Tel Avivu i studija fotografije u Njujorku, opredelila za dokumentarne filmove i već prvo ostvarenje realizuje 1977. godine.

Od tada, autorka je više od 10 dugometražnih dokumentarnih ostvarenja, koja su uglavnom premijerno prikazivana na Berlinalu ili na Cinema du Reel, gde su i nagrađivana. U njima, Rut Bekerman se većinski bavila posmatranjem izbliza stanja savremenog društva, sa razmišljanjem o načinu na koji se sećamo naše prošlosti.

Isto je uradila i u najnovijem filmu „Valdhajmov valcer“, koji je i estetski superiorniji, zbog čega se s pravom i nagrađen najvišim prizanjem na minulom festivalu u Berlinu. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.