Naslovna » Izlasci » Sport » 31. Beogradski maraton: Aktiviraj se
31. Beogradski maraton: Aktiviraj se
31. Beogradski maraton: Aktiviraj se

31. Beogradski maraton: Aktiviraj se

U subotu, 21. aprila 2018. od 10.00, biće održan 31. Beogradski maraton, najmasovnija i najveća srpska sportska manifestacija.

Do sada je prijavljeno više od 3300 učesnika iz pedesetak zemalja sveta. U polumaratonu i maratonu očekuje se oko 8.000 učesnika, oko 20.000 učesnika u Trci zadovoljstva i oko 16.000 mališana u Dečjem maratonu.

Po tradiciji, na programu je Trka zadovoljstva na 5 km, polumaraton na 21,1 km i glavna trka – maraton na 42,195 km.

Trka zadovoljstva je manifestacionog karaktera – bez prijavljivanja, pobednika i plasmana. Na startu u 10.15, na raskrsnici Kneza Miloša i Trga Nikole Pašića, mogu biti svi koji to žele.31. Beogradski maraton: Aktiviraj se

Polumaraton startuje u 10.00 na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Resavske, a mogu da učestvuju svi građani, dok deca od 14 do 18 godina moraju da imaju pisanu saglasnost roditelja ili staratelja.

Start maratonske trke je takođe na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Resavske, a pravo učešća imaju svi građani stariji od 18 godina. Takmičenje se održava po pravilima ASS i IAAF.

Okupljanje trkača je od 8.30, a vremenski rok za maratonsku trku je šest časova.

Naravno, biće dosta izmena u saobraćaju i javnom gradskom prevozu tog dana. Informacije ćemo objaviti nekoliko dana pre maratona. Sva gradska komunalna preduzeća i nadležni sekretarijati biće i ove godine u službi Beogradskog maratona.

Tradicionalno će biti organizovan i Dečji maraton u Beogradskom zoološkom vrtu nedelju dana ranije, ali sve zavisi od vremenskih uslova.

31. Beogradski maraton – projekti i akcije

Posebnu dimenziju ovogodišnjem Beogradskom maratonu daće projekat „Jedan pojas jedan put Peking i Beogradski maraton“ (One Belt One Road Beijing and Belgrade marathon) – kao prvi ovakav događaj u svetu.

Ovaj projekat podrazumeva široke oblike saradnje sa Kinom u oblastima promocije Beograda i Srbije u Kini i Kine u Srbiji, dovođenja većeg broja učesnika i gostiju iz Kine na tradicionalni Beogradski maraton, kao i međusobne razmene znanja i iskustava.

Legendarni kenijski trkač Henri Rono, čovek koji je 1978. godine postavio četiri svetska rekorda u četiri discipline (3.000, 5.000, 10.000 m, 3.000 m stiplčez) za samo 81 dan, radovao se dolasku u Beograd, ali na insistiranje lekara zbog zdravstvenih problema moraće da posetu Beogradskom maratonu odloži za neku drugu priliku.

To, međutim ne znači, da učesnici 31. Beogradskog maratona u subotu 21. aprila, neće uz sebe imati velikog asa svetske atletike – Halid Hanuči je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da dođe u Beograd.

Halid Hanuči je prvi čovek koji je maratonsku stazu pretrčao za manje od dva sata i šest minuta, jedini je maratonac koji je dva puta u istoj godini bio brži od 2:06, jedini koji je postavio svetske rekorde na dva maratona iz grupe „šest najvećih“, jedan je od samo četvorice u istoriji svetske atletike koji su popravljali sopstveni svetski rekord na stazi od 42.195 metara i jedan od samo petorice koji su više od jednom postavljali najbolji rezultat svih vremena…

31. Beogradski maraton se ove godine pridružio nacionalnoj kampanji „Rak je izlečiv„.

– Na 31. Beogradskom maratonu zdravstveni karakter će biti izuzetno prisutan, jer maratonski pokret je pokret zdravlja, a zdrav stil života dovodi do zdrave nacije. Možda je najbolji primer za to Japan, zemlja koja ima najveći broj stanovnika starijih od 75 godina i u kojoj je registrovano čak 12 miliona ljudi koji se aktivno bave trčanjem. U pripremama za Beogradski maraton i na samoj manifestaciji brinemo o zdravlju naših učesnika kroz sistem medicinske zaštite i zdravstvenog obezbeđenja. I ove godine organizovaćemo Stručnu tribinu sa posebnom tematikom „Potrči u susret sopstenom zdravlju“ koju pripremaju prof. dr Goran Rađen i prof. dr Branko Bošković. I to nije sve. Slogan 31. Beogradskog maratona „Aktiviraj se“ predstavljamo kao „Aktiviraj se u borbi protiv raka“, a svi učesnici u trkama u maratonu i polumaratonu pored startnih brojeva imeće i obeležja akcije „Rak je izlečiv“ – rekao je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona. (danubeogradu.rs)

31. Beogradski maraton – trasa