Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » ‘Alo, taksi: Informacije za korisnike taksi usluga
'Alo, taksi: Informacije za korisnike taksi usluga
'Alo, taksi: Informacije za korisnike taksi usluga u Beogradu

‘Alo, taksi: Informacije za korisnike taksi usluga

Ukoliko pozovete taksi i vozite se taksijem u Beogradu, dakle, ako ste korisnik taksi usluga bilo bi dobro da se upoznate sa osnovnim informacijama koje će vam veoma koristiti.

Sekretarijat za inspekcijske poslove, koji vrši redovne kontrole taksi prevoza, kao i kvalitet pružanja taksi usluga, preporučuje korisnicima sledeće…

Ako se taksi usluga naručuje…

Ako se taksi usluga naručuje telefonom ili putem SMS-a trebalo bi pozvati jedno od registrovanih taksi udruženja.

Ukoliko se neposredno zaustavlja taksi vozilo, ili vožnja započinje sa taksi stajališta, potrebno je uveriti se da li taksi vozilo ima registarsku oznaku „BG … TX“ i krovnu oznaku poznatog taksi udruženja, koja mora biti neoštećena i obostrano jasno vidljiva, sa čitkim slovima i brojevima.

Kada ulazite u taksi…

Ulaskom u taksi vozilo sa taksi vozačem potrebno je utvrditi trasu i proveriti da li su taksimetar, cenovnik i taksi dozvola vozača vidno istaknuti, da na taksimetru piše „start“, a posle uključivanja isti treba da pokaže iznos od 170 dinara, koji važi za sve tri tarife.

Za tarifu 1, cena vožnje po kilometru iznosi 65 dinara, radnim danima, od 6.00 do 22.00; za tarifu 2, cena vožnje po kilometru iznosi 85 dinara, od 22.00 do 6.00 i u dane državnih praznika i nedeljom; za tarifu 3, cena vožnje po kilometru iznosi 130 dinara i primenjuje se van obeleženih tačaka gradskog područja. Cena prtljaga putnika je uračunata u cenu taksi prevoza.

Taksimetar

Taksimetar mora da radi ujednačeno, sa ravnomernim prebacivanjem sa prethodnog na sledeći iznos. Svako ubrzavanje rada taksimetra ukazuje na nameru vozača da izvrši povećanu naplatu taksi prevoza.

U tom slučaju treba momentalno ukazati na uočenu nepravilnost i nameru da se ona prijavi Saobraćajnoj inspekciji. Takođe, preporuka je obavezno uzimanje računa za izvršenu uslugu taksi prevoza, koji treba da je jasno ispisan i overen pečatom taksi prevoznika.

Za korisnike taksi usluga sa aerodroma taksi vozač samostalno utvrđuje trasu prevoza i nema obavezu uključivanja taksimetra jer uslugu naplaćuje po potvrdi o fiksnoj ceni taksi prevoza, koja se prethodno dobija na taksi pultu na aerodromu.

U svakom slučaju, ne preporučuje se vožnja, ako taksi vozač nudi nagodbu o ceni taksi usluge bez uključivanja taksimetra, odnosno bez potvrde o fiksnoj ceni taksi prevoza sa Aerodroma.

Nadzor

Prilikom nadzora nad taksi prevozom, inspektori drumskog saobraćaja Sekretarijata za inspekcijske poslove najčešće zatiču prekršaje kao što su nebaždaren taksimetar, istekla potvrda o pogodnosti i klasifikaciji taksi vozila, korišćenje taksi vozila bez „TH“ registraskih oznaka kao i prekršaje pružanja taksi usluga na teritoriji grada Beograda taksista sa taksi dozvolama izdatim u drugim lokalnim samoupravama (najčešće Apatin i Alibunar), saopšteno je iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.