Naslovna » BG svaštara » Tech Radar » AMD Ryzen slavi rođendan

AMD Ryzen slavi rođendan

U prethodnih dvanaest meseci, AMD je lansirao više od dvadeset modela Ryzen procesora kroz sve segmente PC tržišta, isporučujući performanse i mogućnosti koje su redefinisale konstalaciju snaga i ustaljene norme tržišta.

Sve je počelo na današnji dan 2017. sa prvim desktop modelima Ryzen 7 procesora, potom su usledili mainstream Ryzen 5 i Ryaen 3 modeli, da bi posle njih došao premoćni Threadripper, kojeg su pratili Ryzen PRO, Ryzen Mobile i konačni Ryzen APU modeli.

AMD je ponosnan na činjenicu da je Ryzen rezultat višegodišnjeg rada AMD-ovih najbrilijantnijih inženjera, pod vođstvom CEO dr. Lise Su. Ryzen je postigao preko 50% IPC ubrzanje u odnosu na prethodnu generaciju procesorskih  modela. Kompletna IT industrija je primetila, a direktna posledica je bilo povećanje globalnog tržišnog učešća kompanije i najuspešnija godina u finasijskom smislu u skorijoj prošlosti AMD-a.

U najkraćim crtama, ovo je „tajmlajn“ prethodnih dvanaest meseci, koje je obeležio AMD Ryzen procesor:

  • Mart: Lansiranje Ryzen 7 desktop procesora i povratak inovacija i uzbuđenja u IT industriju
  • April: Lansiranje Ryzen 5 desktop procesora i totalno redefinisanje decenijskog poretka performansi i cena u mainstram tržišnom segmentu.
  • Jun: Najava Ryzen PRO desktop familije dizajnirane za novo, procesorski intenzivno radno okruženje poslovnih korisnika i javnog sektora.
  • Jul: Kompletiranje Ryzen desktop familije uz lansiranje najpristupačnijih Ryzen 3 modela
  • Avgust: Lansiranje moćnog Threadripper procesora, koji nakon više od jedne decenije, ponovo osvaja krunu „najbrži desktop procesor na svetu“, za AMD.
  • Oktobar: Predstavljanje prvih Ryzen Mobile procesora sa integriasnom Radeon Vega grafikom unutar ultra tankih prenosnika iz kompanija Acer, HP i Lenovo.
  • Februar 2018: Lansiranje Ryzen desktop APU-ova koji kombinuju visoke performanse i efikasnost dve najveće AMD-ove arhitekture ikada – procesorske „Zen“ i grafičke „Vega“.

Februar nije kraj. AMD ne usporava! Postavljen je izuzetno jak i dugoročan plan, koji je postavljen za mesece i godine koji dolaze. Taj plan se zasniva na temeljima koji su čvrsto armirani snagom i fleksibilnošću „Zen“ arhitekture.

Kao što je najavljeno, početkom godine, na CES sajmu, druga generacija Ryzen procesora, proizvedenih u 12nm tehnologiji i baziranih na „Zen+“ arhitekturi, stiže već idućeg meseca. Ryzen PRO Mobile, dizajniran za tržišni segment komercijalnih prenosnika, dolazi već u sledećem kvartalu. Druga generacija Threadripper procesora je planirana za drugu polovinu ove godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.