Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Koncert posvećen uspomeni na Zorana Đinđića
Beogradska filharmonija i Filip Savić (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija i Filip Savić (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija: Koncert posvećen uspomeni na Zorana Đinđića

Beogradska filharmonija će pod upravom dirigenta Kristijana Mandeala nastupiti zajedno sa kontrabasistom Filipom Savićem u ulozi soliste.

Na koncertu u Kolarcu, 9. marta od 20.00, pored Mocartove Serenade i jednog od najpopularnijih dela ikada – Dvoržakove simfonije „Iz Novog sveta“, ljubitelji kontrabasa će imati nesvakidašnju priliku da uživaju u ovom instrumentu, u Vanhalovom Koncertu za kontrabas i orkestar.

– Svaki nastup pred svojim orkestrom, na sceni na kojoj sam odrastao kao orkestarski muzičar, ima težinu i lepotu prvog poljupca sa devojkom. U petak ću se prisetiti kako sam pre desetak godina istom kompozicijom zaokružio svoje školovanje na Visokoj školi za muziku u Hamburgu, Vanhal je bio deo mog završnog ispitnog repertoara. Nadam se da sada imam nešto zrelije i još lepše da donesem publici – rekao je Filip Savić koji je za dvadeset godina karijere u Beogradskoj filharmoniji, od jednog od najmlađih članova orkestra došao do vođe grupe kontrabasa.

Kako je izgledala muzika za zabavu ali u osamnaestom veku, Filip će takođe prikazati u Mocartovoj Serenadi noturni zajedno sa kolegama u okviru kvarteta uz pratnju ostalih filharmoničara.

Kruna koncerta je jedan od najvećih hitova klasične muzike – Dvoržakova Simfonija „Iz Novog sveta“, prvo delo koje je kompozitor komponovao u Americi.

Snimak čuvene kompozicije je bio pušten prilikom sletanja Nila Armstronga na mesec i sreće se u brojnim filmovima, između ostalih u Kusturičinom „Podzemlju“.

Koncert koji će Beogradska filharmonija održati u petak, tradicionalno se posvećuje uspomeni na premijera Zorana Đinđića.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči početka, odnosno od 19.00 na blagajni Kolarca. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.