Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerija SANU: Izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“
Izložba "Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?": Vizija u oblacima
Izložba "Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?": Vizija u oblacima

Galerija SANU: Izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“

Od 14. marta (19.00) do 15. aprila u Galeriji SANU (Knez Mihailova 35) biće otvorena izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić“.

Izložba je realizovana povodom 160 godina od rođenja slikara u saradnji sa Narodnim muzejom u Zrenjaninu, jer ova ustanova kulture čuva vredan Legat Uroša Predića.

Samo godinu dana posle slikareve smrti, 1954. u zrenjaninski Narodni muzej dospeo je gotovo celokupan inventar Predićevog beogradskog ateljea, što je i poslužilo kao osnov za ovu izložbu koju čine 32 rada Uroša Predića (slike, crteži, studije), kao i vajarski i crtački radovi drugih autora koji su predstavljali ovog umetnika.

Takođe, na postavci su izloženi lični predmeti, nameštaj, fotografije, posetnice, razglednice, pisma, ordenje, dnevnik, slikarski rekviziti i materijal, katalozi, knjige, časopisi…

Uroš Predić – život i stvaralaštvo

Uroš Predić u svom beogradskom ateljeu
Uroš Predić u svom beogradskom ateljeu

Život i stvaralaštvo Uroša Predića prikazano je u vidu tematskih segmenata, od njegovog školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, te povratka u zavičaj do konačnog preseljenja u Beograd gde je i umro 1953. godine.

Takođe, posebno je istaknut Predićev rad kao ikonopisca i portretiste, njegov odnos sa članovima familije, kao i sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem, te naučnikom Mihajlom Pupinom.

Bogata sačuvana korespodencija omogućava nam da sagledamo i kontakte koje je imao sa savremenicima, istaknutim pojedincima iz političkog, kulturnog, privrednog i verskog života.

Na izložbi su predstavljeni i dečji crteži Uroša Predića koje je radio kada je imao između 10 i 12 godina, kao i nedovršena slika „Kamenovanje Sv. Stefana“ koja se smatra njegovim poslednjim delom.

Po prvi put prikazani su crteži po kojima je radio ikone za Njegoševu kapelu na Lovćenu koja je srušena.

Jedna od najpoznatijih Predićevih slika „Vizija u oblacima“ zauzela je posebno mesto uz detaljnu interpretaciju slike sa upisanim objašnjenjima. Na izložbi je predstavljen i gimnazijski crtež koji je uradio Mihajlo Pupin, Urošev prijatelj još od ranih školskih dana.

Predić i Zrenjanin

Poseban segment posvećen je odnosu Predića i Zrenjanina, od prvih dolazaka u taj grad još u detinjstvu, preko velikog uzora koga je imao u bečkerečkom slikaru Konstantinu Danilu, te kontaktima sa ovdašnjim prijateljima i rođacima, do odluke grada da jednu ulicu imenuje po njemu.

Ova izložba, organizovana povodom 160 godina od Predićevog rođenja, pokušaj je da Narodni muzej Zrenjanin još jednom ukaže ne samo na veličinu njegovog značaja, već i na neraskidiv odnos jednog slikara i jednog grada, i to kroz legat koji ovu ustanovu čini i privilegovanom i jedinstvenom kada je reč o životu Uroša Predića.

Autor izložbe je viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko.

Postavka u Galeriji SANU biće dopunjena portretima Vuke Velimirović, Ksenije Atanasijević i Marka Murata, koji su deo Umetničke zbirke SANU i još nekoliko dela iz raznih srpskih institucija.

U toku trajanja izložbe biće organizovano nekoliko predavanja posvećenih životu i delu Uroša Predića. (danubeogradu.rs)