Naslovna » BG servis » Gradska izborna komisija utvrdila konačne rezultate izbora 2018.
GIK utvrdila konačne rezultate izbora
GIK utvrdila konačne rezultate izbora

Gradska izborna komisija utvrdila konačne rezultate izbora 2018.

Konačne rezultate izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda 2018. godine danas je utvrdila Gradska izborna komisija.

Izborna lista „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd!“ u novom sazivu Skupštine Grada Beograda imaće 64 mandata, „Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju!“ 26 mandata, „Aleksandar Šapić – gradonačelnik“ 12 mandata, a koalicija: Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija (JS)“ osam mandata.

Na ponovljenim izborima na četiri biračka mesta na opštini Stari grad glasalo je 26,63 odsto od ukupno upisanih birača na ovim biračkim mestima.

Rezultati na ponovljenim izborima nisu doneli promenu u broju mandata, s obzirom na to da čine 0,2 odsto ukupnog broja birača u Beogradu. (Beoinfo)

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda mora da bude održana do 17. maja, a do 16. juna Beograd bi trebalo da dobije i gradonačelnika.

Na konstitutivnoj sednici se potvrđuju mandati odbornika i bira se predsednik Skupštine, njegov zamenik i sekretar parlamenta, koji moraju biti izabrani iz redova odbornika.

Po izboru, predsednik Skupštine zakazuje novu sednicu, na kojoj se bira gradonačelnik, koji, kao i njegov zamenik, takođe, mora biti iz redova odbornika.

Gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine, a kandidat za gradonačelnika predstavlja svoj program i tim koji čine zamenik i članovi Gradskog veća, koji ne moraju biti odbornici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.