Naslovna » BG svaštara » Tech Radar » Honor 7X – Prelazak na 18:9 odnos stranica

Honor 7X – Prelazak na 18:9 odnos stranica

Honor, ćerka firma kompanije Huawei, za samo nekoliko godina postala je prepoznatljiv brend za sebe. To može da zahvali svom poslovnom planu koji se zasniva na ideji da se ponude dobri telefoni po izuzetno konkurentnim cenama. Uz odličan dizajn koji krasi sve dosadašnje modele, Honor se pozicionirao i kao brend koji privlači mlade ljude.

Honor 7X naslednik je prošlogodišnjeg Honor 6X modela i kao i svi prethodnici odlikuje se odličnim odnosom cene i performansi. Pri tome, ovo je prvi, a verujemo da je i začetnik cele jedne nove game Honor telefona koja donosi odnos stranica 2:1 (18:9). Time smo dobili ekran dijagonale 5.93 inča (rezolucije 1080 x 2160 piksela), spakovan u relativno malo kućište koje udobno može da se drži u jednoj ruci.

U cilju smanjenja cene i dodatnog povećanja konkurentnosti na tržištu, uz Honor 7X se u paketu nalazi samo najneophodnije – punjač, USB kabl i iglica za otvaranje SIM slota. Nedostaju slušalice, što na prvi pogled deluje kao nedostatak jer je telefon namenjen mlađim korisnicima. S druge strane, slušalice koje se dobijaju uz telefon su najčešće „konfekcijskog“ kvaliteta (osim kod premium i oni koji vole da slušaju muziku na telefonu obično nabavljaju neke kvalitetnije modele. Takođe, nema ni maske koja je sve češće sastavni deo paketa telefona.

Sam telefon je izuzetno lepo dizajniran. Tanak je svega 7.6 mm, zaobljenih je ivica i sa aluminijumskim leđima u unibody stilu (ne mogu da se skidaju). Na prednjoj strani dominira već pomenuti ekran koji je zaštićen Gorilla Glass staklom. Sve to daje utisak čvrstine telefona, a površina deluje da je otporna na grebanje, pa je odluka da se izostavi maska u ovom slučaju vođena razumnim razmišljanjem.

Na zadnjoj strani nalaze se dve kamere koje, zbog male debljine telefona štrče nekih pola milimetra iznad kućišta, a tu su još i blic i skener otiska prsta. Na prednjoj strani smeštena je jedna kamera. Zadnje kamere imaju rezoluciju 16 MP + 2 MP, dok je prednja kamera rezolucije 8 MP. Kvalitet fotografija je u očekivanom rangu i u skladu sa klasom telefona kojoj pripada, ali definitivno u gornjem domu, negde pri samom vrhu. U svakom slučaju, sigurni smo da ćete biti zadovoljni kvalitetom slika i nivoom detalja na njima.

Na levoj strani telefona postavljen je hibridni dual SIM slot (za dve SIM kartice ili SIM i MicroSD karticu), dok su sa desne strane postavljeni tasteri za uključenje telefona i za podešavanje jačine zvuka. Sa donje strane smešteni su svi konektori (3.5 mm audio i Micro USB slot), kao i zvučnik. Gornja strana kod ovog modela je potpuno čista, bez ikakvih konektora.

Telefon se (naravno) zasniva na Huawei-jevom HiSilicon Kirin 659 čipsetu. To nije flegšip model čipseta, ali je sasvim solidan po performansama. Četiri jezgra koja rade na 2.36 GHz i četiri na 1.7 GHz, upotpunjeni su Mali T-830 grafikom. Zajedno sa 4 GB RAM-a i 64 GB smeštajne memorije predstavlja  odličnu osnovu ne samo za telefoniranje i surfovanje, već i za neku zahtevniju upotrebu, sem eventualno za igranje igara sa kompleksnijom grafikom (i to ne zbog procesora, već zbog GPU-a). Antutu Benchmark je nakon nekoliko uzastopnih merenja dao prosečnu vrednost od 64183 poena.

Ugrađena baterija ima kapacitet od 3340 mAh, što je više nego dovoljno za jedan i po dan učestalije, odnosno za dva dana štedljivije upotrebe.

Honor 7X dolazi sa preinstaliranim Android 7 Nougat OS-om, zajedno sa EMUI 5.1 korisničkim interfejsom. Međutim, dva dana pre pisanja ovog teksta dobili smo informaciju da je ovaj telefon uključen u Android Beta program i da će na nekim tržištima biti dostupna i Android 8 Oreo beta verzija koja će uključiti i EMUI 8.0. Za sada su u Evropi konkretno pomenute Francuska, Nemačka, Italija i Španija kao države gde će biti dostupna beta nadogradnja, a ako sve prođe kako treba, verovatno će biti dostupna i širom Evrope.

Sve u svemu, Honor je još jednom potvrdio svoju reputaciju proizvođača pristupačnih, dopadljivih telefona koji za uložen novac donose više nego što zaista koštaju. Zato jedva čekamo da počne njihova prodaja i u Srbiji, koja se očekuje krajem marta. Sigurni smo da će ponoviti, ako ne i prestići uspeh svojih prethodnika.

Kontakt: www.hihonor.com

Detaljna specifikacija:

Ekran5.93 inča, 18:9, 2160 x 1080 piksela, IPS, Corning Gorilla Glass
CPUHISILICON KIRIN 659 čipset, osmojezgarni (4 x 2.36 GHz Cortex-A53, 4 x 1.7 GHz Cortex-A53)
GPUMali-T830 MP2
Memorija4 GB RAM, 64 GB smeštajna memorija, proširiva putem MicroSD kartice do 256 GB
Baterija3340 mAh, ugrađena
KamereZadnja: 16 MP + 2 MP sa blicom, Prednja: 8 MP, Video: 1080p
SIMHibridni Dual SIM (Nano SIM)
Masa168 g
Dimenzije156.5 x 75.3 x 7.6 mm
BojeCrna, zlatna, plava

Izvor: www.ictvesti.com

Uređuje: DuB volonteri