Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar na Sajmu knjiga za decu u Bolonji
Kreativni centar na Sajmu knjiga za decu u Bolonji
Kreativni centar na Sajmu knjiga za decu u Bolonji

Kreativni centar na Sajmu knjiga za decu u Bolonji

Ovogodišnji 55. sajam knjiga za decu u Bolonji održava se od 26. do 29. marta, a među izlagačima je i Kreativni centar.

Na ovogodišnjem sajmu učestvovaće više od 1.300 izlagača iz stotinu zemalja. Sa ove manifestacije prošle godine je izveštavalo oko 700 novinara iz 40 zemalja.

Od 1963. godine Sajam knjiga za decu u Bolonji najveći je i najvažniji međunarodni događaj namenjen profesionalcima koji se bave knjigama za decu, dečjom literaturom i stvaralaštvom za decu.

Bolonjski sajam okuplja izdavače knjiga, autore, ilustratore, književne agente, televizijske i filmske producente, distributere, štampare, knjižare i bibliotekare. Oni se susreću svakog proleća u Bolonji kako bi videli nova izdanja velikog broja izdavača iz celog sveta, kupili i prodali autorska prava, pronašli ono što je najbolje u oblasti dečjeg izdavaštva, uspostavili nove kontakte, otkrili nove poslovne mogućnosti i razgovarali o poslednjim tokovima u izdavaštvu.

Štand Kreativnog centra u Bolonji, kao i prethodnih godina, biće mesto za razmenjivanje iskustava i utisaka s mnogobrojnim izdavačima i za prikazivanje novina u sopstvenoj produkciji.

Urednici srpske izdavačke kuće iskoristiće sajam da pronađu nove najbolje naslove za decu, one koje će sledeće godine prevesti i objaviti na srpskom jeziku kako bi naša deca imala priliku da na maternjem jeziku čitaju odabranu dečju literaturu.

Novo u ponudi Kreativnog centra u Bolonji

Za strane izdavače Kreativni centar pripremio je nekoliko novih izdanja:Kreativni centar na Sajmu knjiga za decu u Bolonji

• seriju od šest knjiga (Zekina školica, Kucina školica, Macina školica, Ježićeva školica, Medina školica i Sovina školica) za podsticanje dečjeg razvoja i kreativnosti koje su namenjene deci od u uzrastu od rođenja do šeste godine. Knjige Simeona Marinkovića i Slavice Marković sadrže brojne zadatke prilagođene interesovanjima i mogućnostima dece određenog uzrasta;

• zanimljivo izdanje namenjeno predškolcima „Priča po priča, broj po broj“ Snežane Maldaner u kojoj će deca pronaći zabavne zadatke koji će im pomoći da nauče sve o brojevima od 1 do 10.

• priručnik „Furam feminizam“ (Lamija Begagić, Marina Veličković i Ana Pejović) koji daje odgovore na pitanja koja tinejdžerke često postavljaju u tom uzrastu: zašto znamo više za sportiste i naučnike, nego za sportistkinje i naučnice? Zašto mama posprema kuću, a ne tata? Zašto se u školskim udžbenicima vrlo malo govori o dostignućima žena?

• novu knjigu za mlade „Početak nečeg velikog“ višestruko nagrađivane autorke Ivane Lukić. Ova knjiga pruža mladim čitaocima podršku i otkriva im da nisu jedini, sami i napušteni u svojim borbama u svetu koji ih okružuje.

Najuspešnija izdanja Kreativnog centra u svetu jesu ona koja pripadaju kategoriji Non Fiction (pre svega, knjige iz oblasti popularne nauke i popularne psihologije).

Da bi ih što bolje predstavili, izdanja su delimično ili u celini prevedena na engleski jezik. Uz to, povećanje broja naslova u okviru iste edicije pokazalo se kao dobar način na koji može da se privuče pažnja stranih izdavača.

Na ovoj adresi možete pogledati Katalog Bolonja 2018 na engleskom, koji je Kreativni centar pripremio stranim izdavačima.

Uspeh knjiga Kreativnog centra u svetu

Veliki broj stranih izdavača pokazao je interesovanje za izdanja Kreativnog centra, što je još jedan razlog za njegovo ponovno učešće na Sajmu knjiga u Bolonji.

Dosad je potpisano više od 400 ugovora, a skoro 100 izdanja prevedeno je na više od 30 jezika i objavljeno u mnogim zemljama širom sveta, u kojima su naišla na odličan prijem kod čitalaca.

Što se tiče najprodavanijih izdanja Kreativnog centra u svetu, knjiga Jasminke Petrović „Seks za početnike“ najpopularnija je jer je prevedena na 26 jezika. U nekim zemljama (Engleska, Češka, Slovačka, Mađarska) štampano je više izdanja. U Švedskoj je na osnovu knjige postavljena i pozorišna predstava za tinejdžere.

U poslednjih nekoliko godina u prvi plan izbija i „Knjiga za svaku devojčicu“ Violete Babić, za koju su prava prodata u više od 20 zemalja (Bahrein, Vijetnam, Kolumbija, Tajland, Rusija, Kina itd.).

Put u svet pronašle su i druge knjige iz edicije „Bez dlake na jeziku“, kao što su „Bonton“, „Škola“, „Slatka mala čedovišta“, knjige iz edicije „Mali kućni ogledi“, kao i „Beležnica za svaku devojčicu“, „Knjiga za svakog dečaka“ i „Beležnica za svakog dečaka“.

U Kreativnom centru posebno ističu dobru saradnju sa izdavačima iz regiona. U Sloveniji su prodata prava za dvadesetak naslova, u Makedoniji za 30, a u Hrvatskoj za čak 40 knjiga.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.