Naslovna » Izlasci » Mart – mesec frankofonije u Srbiji: Frankofone inicijative
Mart - mesec frankofonije u Srbiji
Mart - mesec frankofonije u Srbiji

Mart – mesec frankofonije u Srbiji: Frankofone inicijative

I ove, 2018. godine, u četrnaest gradova u Srbiji biće organizovana manifestacija Mart – mesec frankofonije.

Francuski institut u Srbiji predstavlja program koji odražava raznovrsnost frankofonih inicijativa u Srbiji.

Srbija je od 2006. članica posmatrač Međunarodne organizacije frankofonije; više susednih zemalja, u kojima francuski nije niti maternji, niti zvanični jezik, punopravne su članice ove organizacije (Albanija, Bugarska, Grčka, FYROM/Makedonija,
Rumunija…).

Ove zemlje dele istu privrženost kulturnoj i prosvetnoj frankofoniji, ali i multilateralnim zalaganjima Frankofonije na polju ekonomskih i društvenih inovacija, prevencije konflikata i ostvarivanja ciljeva Ujedinjenih nacija u oblasti održivog razvoja.

U Srbiji više od 100.000 učenika uči francuski, bilo kao prvi strani jezik (posebno u dvojezičnim frankofonim odeljenjima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Pirotu, Valjevu), bilo kao drugi strani jezik. Više od 1.000 učenika polagaće 21/22. aprila ispit DELF scolaire i steći međunarodno priznatu diplomu o stečenom znanju francuskog jezika.

Mesec zajedničkih inicijativa

Tokom marta u srpskim gradovima održavaće se Mart – mesec frankofonije. Biće priređeni koncerti, promocije knjiga i stripova, gastronomski događaji, predavanja i debate, takmičenja, izložbe, projekcije filmova i drugo.

Ovaj mesec posvećen je frankofonim inicijativama u Srbiji, koje potiču od škola, gradskih opština, udruženja, muzeja, kulturnih centara, ambasada i predstavništava (Belgija i predstavnišvo Valonija-Brisel, Francuska, Grčka, Kanada, Maroko, Švajcarska, Tunis…).

Na programu je tridesetak manifestacija. Ta raznovrsnost dokaz je vitalnosti frankofone mreže u Srbiji, kojoj u velikoj meri doprinose svi nastavnici francuskog jezika.

Ovo je petnaesta jubilarna godina Frankofone pesme u Srbiji: posle regionalnih selekcija u Beogradu, Kladovu, Nišu i Novom Sadu, 16 najlepših frankofonih glasova Srbije (juniori i seniori) nastupiće u finalu koje će biti priređeno u subotu, 25. marta, u Nišu. (danubeogradu.rs)

Mesec Frankofonije u Srbiji – program u Beogradu

Ponedeljak, 5, 12, 19. i 26. mart
Džezva, Cara Uroša 19
Frankofonija by French Connection

Utorak, 6. mart (18.00)
17. Frankofoni diktat
Francuski institut
Dobrodošli su svi koji žele da se poigraju i odmere snage u pisanju i francuskoj gramatici.
Učesnici: đaci i studenti.
Postoje četiri kategorije:
• juniori (13-17 godina) frankofoni
• juniori (13-17 godina) ne-frankofoni
• seniori frankofoni
• seniori ne-frankofoni.

Utorak, 6. mart (19.00)
Ma daaaj, Gaša Šeprtlja puni 61 godinu!
U stilu Gaše Šeprtlje, Francuski institut je zakasnio godinu dana u organizovanju proslave šezdesetog rođendana ovog neverovatnog strip junaka… U iščekivanju filma Pjera-Fransoa Marten-Lavala, koji će se pojaviti u bioskopima širom Srbije početkom aprila i to samo nekoliko dana posle premijere u Francuskoj, u Beogradu će biti postavljena izložba o ovom nezaobilaznom delu Devete umetnosti i humorističkog žanra uopšte, koje je dnevni list Le Mond uvrstio u 100 najvažnijih književnih dela ikada! U sklopu izložbe, biće organizovan niz predavanja i radionica na temu stripa.

Četvrtak, 15. mart (18.00)
Helenska fondacija za kulturu, Resavska 34
Književno veče: Nikos Kazantzakis – romanopisac grčke duše
Intervju Nikosa Kazantzakisa Pjeru Sipriotu na francuskom radiju.
„Pravo grčko čudo nije lepota, već sloboda. Svakom narodu je data misija na Zemlji, kako bi ostavio svoj pečat. Grcima je data misija da pretvore ropstvo u slobodu. Kako onda želite da jedan grčki pisac ne služi slobodi svim svojim snagama? Kako da ravnodušno gledam na svet?“
Reemitovanje delova intervjua Nikosa Kazantzakisa (1883-1957), jednog od najvećih savremenih grčkih pisaca, u kojima govori o filozofiji, kulturi, grčkom duhu i duši.

Petak, 16. mart (13.00)
Etnografski muzej, studentski trg 13
Dokumentarni film: Indijanci poput nas
Režija: Sylvie Jacquemin (55’; 2010)

Petak, 16. mart (13.00-20.00) / subota, 17. mart (10.00-20.00)
Francuski institut, Knez Mihailova 31
Sajam francuskog kulinarstva #1
Dva dana uživanja u novim gastronomskim tendencijama, degustacijama i najboljim proizvodima!
Po prvi put, Francuski institut ukazuje čast francuskoj gastronomiji, na veliku radost svih gurmana. Tokom dva dana, Francuski institut biće pretvoren u salon degustacije i prodaje proizvoda karakterističnih za francusko kulinarstvo (peciva, kolači, sirevi, vina i alkohol, suhomesnati proizvodi i paštete…). Francusko kulinarstvo će takođe biti prisutno kroz filmska i dokumentarna ostvarenja, ali i predavanje Sofi Meni, glavne i odgovorne urednice prestižnog magazina Cuisine et Vins de France, koja je prihvatila učešće na Sajmu.

Petak, 16. mart (9.00-18.00)
Filološki fakultet, Studentski trg 3
Predavanje: Reč i slika – nadrealistički dijalog
Povodom 120 godina od rođenja belgijskog nadrealističkog slikara Renea Magrita, Filološki fakultet i Društvo za kulturnu saradnju Srbija-Francuska, organizuju ovaj jednodnevni skup. Inspirisan Magritovim razmišljanjem o podudarnosti između slike i realnosti, razmišljanjem koje je usmerio pisac i teoretičar Pol Nuže, ovaj jednodnevni skup ima za cilj da pokaže značaj Magrita u okviru nadrealizma, ali i da osvetli odnos između nadrealističke slike i teksta.

19-25. mart
Beogradski restorani
Posle planetarnog uspeha prvog izdanja gastronomske fešte „Ukusi Francuske“, Francuska ambasada sa zadovoljstvom obaveštava gurmane i frankofile da je šesnaest restorana u Srbiji, od toga trinaest u Beogradu, dva u Novom Sadu i jedan u Vrnjačkoj Banji, izabrano da učestvuje u četvrtom izdanju ovog ukusnog događaja. Njihove menije odobrila je komisija od petnaest vrhunskih svetskih kuvara iz celog sveta, sa predsednikom komisije Alenom Dikasom na čelu. Na sajtu Goût de France, uskoro će se naći lista restorana u Srbiji i imena šefova koji će od 19. do 25. marta, u isto vreme kada i 3000 njihovih kolega iz celog sveta, ponuditi „francuski meni“.

Utorak, 20. mart (18.00)
Dom omladine Beograda, Makedonska 22
Predavanje: Marokanska gastronomija
Ambasada Kraljevine Maroka u Beogradu pozvala je slavnu marokansku šeficu kuhinje, Choumicha Chafay, da održi predavanje o marokanskoj gastronomiji, rangiranoj kao treća top kuhinja sveta. Tim povodom, ambasada će podeliti sa gostima istoriju i prefinjenost umetnosti hiljadugodišnje marokanske gastronomije sa svojim specifičnostima i arapskoandaluzijskim, berberskim i judeo-mediteranskim uticajima kroz vekove. Kao domaćin marokanskih kulinarskih emisija, Chafay je objavila nekoliko kuvara, na arapskom i francuskom jeziku, koji su postigli veliki uspeh u arapskom svetu. Uskoro će biti prevedeni na srpski jezik. Takođe je animirala i učestvovala u specijalizovanim emisijama u Francuskoj i u arapskom svetu. Ovaj događaj biće praćen degustacijom. Engleski prevod je obezbeđen.

Utorak, 20. mart (18.00)
Francuski institut, Knez Mihailova 31
Predavanje: Evropski muzički cyclotour
Susret sa Aleksandrom Hagenmilerom, urbanistom, muzičarem i studentom na masteru „Kulturni razvoj grada“, koji je krenuo na put biciklom kroz 21 evropsku zemlju, gde će se susretati sa lokalnim muzičarima i mladima i pričati im o kulturi.

Sreda, 21. mart (17.30)
Narodna biblioteka Srbije, Skerlićeva 1
Predavanje: Frankofonija i humanizam
Habib Ben Salha je profesor magrebske književnosti na francuskom jeziku, kao i francuske i frankofone književnosti, pri Univerzitetu u Manubi (naselje u Tunisu, Tunis) i osnivač Centra za magrebsku književnost. Profesor Ben Salha je autor više referentnih dela o magrebskoj književnosti na francuskom jeziku.

Sreda, 21. mart (19.00)
Biblioteka grada Beograda, Knez Mihailova 56
Muzika: Šetnja kroz francusku muziku
Društvo prijatelja Francuske organizuje za Mesec frankofonije program kao što je činilo i prethodnih godina. Ove godine će to biti muzičko veče posvećeno francuskoj muzici. Učesnici su mladi koji dolaze iz raznih prosvetnih institucija – Francuske škole, muzičkih škola, Fakulteta dramskih umetnosti, Fakulteta muzičkih umetnosti, Hor studenata Farmaceutskog fakulteta, Ansambl Renesans… Oni će svirati i pevati kompozicije francuske muzike različitih epoha.

Sreda, 21. mart (20.00)
Svečana sala Doma učenika srednje PTT škole, Zdravka Čelara 16
Veče francuske šansone
Veče prepuno emocija i lepih pesama, u izvedbi profesora gitare Jovana Ivanovića i Jovana Đorđevića, pevača i gitariste. Za učenike, profesore i brojne zvanice.

Četvrtak, 22. mart (19.00)
Francuski institut, Knez Mihailova 31
Debata – na srpskom: Lažne vesti, novo lice propagande

Petak, 23. mart (19.00)
Muzej grada Beograda, Resavska 40b
Izložba: Putovanje prema – Mario del Kurto
Ovaj projekat predstavlja delić duge istorije odnosa Čoveka i Vegetacije, ekološke tragedije koja se naslućuje, inteligenciju prilagođavanja biljaka, pojavu novog načina razmišljanja u urbanoj sredini.

Petak, 30. mart (20.00)
UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a
Književno veče
Učestvuju: Emanuel Riben, Melita Logo-Milutinović, Nađa Bobičić, Katarina Lazić.

Program je podložan promenama.