Naslovna » BG svaštara » Tech Radar » Oukitel C9 – Kad najjeftiniji telefon poraste

Oukitel C9 – Kad najjeftiniji telefon poraste

Kada smo predstavili Oukitel C2 telefon, rekli smo da se radi o najjeftinijem pametnom mobilnom telefonu koji je namenjen najmanje zahtevnim korisnicima. Oukitel C9 možemo smatrati njegovim direktnim naslednikom i definitivno najjeftinijim mobilnim telefonom sa ekranom dijagonale 5 inča.

Kao što već verovatno znate, C oznaka kod Oukitel telefona ukazuje na entry-level klasu, kod koje je akcenat stavljen na nisku cenu. Ali, Oukitel je ipak rešio da kod svakog od tih telefona ponudi bar neku interesantnu opciju. Kod ovog modela to je već pomenuti ekran od 5 inča. Na prvi pogled to i ne deluje kao neki novitet. Uostalom i modeli Oukitel C3, Oukitel C4 i Oukitel C5 Pro imaju istu dijagonalu, a Oukitel C8 čak i 5.5 inča. Ali, Oukitel C9 je dijagonalu od 5 inča spustio u klasu telefona čija cena ne prelazi 70 evra.

Sam telefon poseduje četvorojezgarni procesor na 1.3 GHz, 1 GB RAM-a i 8 GB smeštajne memorije. Ona je proširiva putem MicroSD kartice. Kao i svi Oukitel telefoni, i C9 je Dual SIM model. Baterija je na prvi pogled slaba jer je njen kapacitet 2000 mAh, ali treba uzeti u obzir da procesor i GPU nisu snažni, pa samim tim ni energetski zahtevni. Uglavnom, očekujte da će bez problema izdržati čitav dan rada.

Zadnja kamera ima rezoluciju od 5 megapiskela, koja se, kao i kod svih Oukitel telefona softverski interpolira (u ovom slučaju na 8 MP). Prednja kamera je skromnih 0.3 MP (interpolirana na 2 MP). Drugim rečima, ovo nije selfi telefon, već telefon za obavljanje osnovnih funkcija – telefoniranje, surfovanje, čitanje vesti na Internetu, pristup Facebook-u, komuniciranje preko Viber-a i sličnih IM programa…  Telefon se isporučuje sa Android 7.0 OS-om, a kao plus bismo mogli da navedemo što se u paketu dobija sve što će vam biti potrebno za njega (punjač sa kablom, slušalice, pa čak i zaštitna maska).

Kome bismo mogli da preporučimo ovaj model? Vidimo ga kao idealno rešenje za nekoliko kategorija korisnika. Svakako, jasno je da se ovim modelom ciljaju korisnici koji nemaju ili ne žele da potroše veliku količinu novca na mobilni telefon, a ipak bi hteli da idu u korak sa tehnološkim napretkom. Zatim, kao ciljnu grupu vidimo i penzionere, naročito one koji slabije vide, jer u tom kontekstu veliki ekran može da im znači više od bilo koje druge funkcionalnosti. Sledeća ciljna grupa su deca koja očekuju svoj prvi mobilni telefon. Znamo da već sa sedam, osam godina ona se nadaju da će dobiti svoj mobilni telefon, ali isto tako znamo i koliko su deca nepažljiva i da veliki procenat polomljenih telefona otpada baš na ovu starosnu grupu. Zato jeftin, a funkcionalan telefon, kao što je Oukitel C9, može dosta da znači za roditeljski budžet.

Kontakt: www.nt.rs

Cena: 8.390 din.

Specifikacije:

Displej5“, IPS, 1280 x 720 piksela
ČipsetMediaTek MT6580
CPUARM Cortex-A7 Quad-Core 1.3 GHz
GPUMali-400 MP2
Memorija1 GB RAM, 8 GB za podatke, proširivo putem Micro SD kartice (do 64 GB)
SIMDual SIM
KamereZadnja: 5.0 MP, interpolirano na 8.0 MP; Prednja: 0.3 MP, Interpolirano na 2 MP
BaterijaIzmenjiva, Li-Ion, 2000 mAh
PovezivanjeWi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth, Micro USB (5pin), 3.5mm audio, 2G/3G
OSAndroid 7.0 Nougat
Dimenzije144 x 72 x 9.2 mm
Masa165 g
BojeCrvena, siva, zlatna, crna

Uređuje: DuB volonteri