Naslovna » Izlasci » Akcije » Peta Tržnica ideja u Etnografskom muzeju
Peta Tržnica ideja
Peta Tržnica ideja

Peta Tržnica ideja u Etnografskom muzeju

U petak, 30. marta od 10.00 do 16.00, u Etnografskom muzeju (Studentski trg 13) biće organizovana peta Tržnica ideja.

Cilj je uspostavljanje kontinuirane saradnje muzeja i škola i prepoznavanje baštine kao resursa, a ustanova kulture kao mesta za učenje.

Na manifestaciji Tržnica ideja predstaviće se 28 ustanova kulture i organizacija koje se bave edukacijom dece i mladih i/ili imaju edukativne programe u svojoj ponudi.

To su: Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti – Beograd, Muzej primenjene umetnosti, Muzej vazduhoplovstva – Beograd, Muzej Jugoslavije, Muzej grada Beograda, Istorijski muzej Srbije, PTT muzej, Muzej afričke umetnosti: zbirka Vede i dr Zdravka Pečara, Muzej nauke i tehnike, Prirodnjački muzej, Etnografski muzej u Beogradu, Narodni muzej Kikinda, Galerija slika „Sava Šumanović“ Šid, Zavičajni muzej Knjaževac, Kulturni centar Beograda, JP „Beogradska tvrđava“, Zadužbina Ilije M. Kolarca, Biblioteka grada Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Narodna banka Srbije, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Francuski institut u Srbiji, Studio – centar za kulturnu edukaciju, Bazaart, Grupa 484, Kulturno-obrazovni centar „Radionica pod otvorenim nebom“.Za dž

Tržnica ideja – za uzrast od tri do 18 godina

Tokom celog sajamskog dana možete da se, kroz štampane i video materijale učesnika, upoznate sa ponudom edukativnih programa.

Možete i da predložite programe, razgovarate sa predstavnicima ustanova kulture, oprobate se u: crtanju omiljenog lika iz bajke; izradi optičke igračke taumatrop; prepoznavanju bajke na osnovu ilustracije; proučavanju ishrane kikindske sove; pripovedanju priča uz pomoć vizuelnih rekvizita; pisanju starim pismima (hijeroglifi i glagoljica); slaganju priče po redosledu događaja; demonstraciji rada uređaja za animaciju; izradi srednjovekovnog nakita; uočavanju i opisivanju detalja na umetničkim slikama; izradi letilica od papira; ukrašavanju kecelja etno motivima…

Takođe biće aktuelno slaganje slagalica (fotografije starog Beograda i Zemuna, reprodukcije slika Save Šumanovića, biljke); bojenje šara sa pirotskih ćilima; dizajniranje kostima iz 19. veka; fotografisanje sa glumicom u liku kneginje Julije; pisanje i slanje pisama i razglednica; izrada životinja origami tehnikom; ukrašavanje afričke maske Đivara; izrada mapa uma u obliku postera ili makete od plastelina; poziranje i fotografisanje sa avijatičarskim kacigama; rešavanje kvizova i enigmatskih zadataka, igranje društvenih igara i igara memorije (junaci dečje književnosti, poznata dela dečje književnosti) i brojne druge zanimljivosti.

Manifestacija Tržnica ideja otvorena je i za individualne posete, a ponuda programa odnosi se na uzrast od tri do 18 godina.

Ulaz je slobodan. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.