Naslovna » Izlasci » Festivali » XIX Međunarodna smotra arheološkog filma
Međunarodna smotra arheološkog filma
Međunarodna smotra arheološkog filma

XIX Međunarodna smotra arheološkog filma

Od 22. do 29. marta, u Kinoteci (Uzun Mirkova 1) biće održana XIX Međunarodna smotra arheološkog filma u organizaciji Narodnog muzeja.

Počasni „gost“ ovogodišnje Smotre je Kina sa filmom „Umetnost u pećinama provincije Gansu“ kojim će smotra biti svečano otvorena.

U program je ove godine uvršteno ukupno 39 filmova iz 13 zemalja – Kine, Turske, Azerbejdžana, Nemačke, Italije, Španije, Grčke, Irana, Hrvatske, Bugarske, Rusije, Ukrajine i Srbije.

Filmovi svojim sadržajem u najvećoj meri donose novine iz sveta arheologije, u vidu reportaža, ali i obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića, kao i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija. Filmska ostvarenja su uglavnom bila prikazana na uglednim evropskim festivalima arheološkog filma, poput festivala u Roveretu u Italiji, Irunu u Španiji ili u nemačkom Kilu.

Kao i prethodnih godina, filmovi se odlikuju visokim naučnim kvalitetom, ali i inovativnim pristupom kulturnoj baštini, omogućavajući na taj način, ne samo stručnjacima nego i svim zainteresovanim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas.

Smotra arheološkog filma – revija najnovijih ostvarenja

Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija.

Međunarodna smotra arheološkog filma nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma.

Budući da je Srbija aktuelni koordinator radnom grupom za kulturu u okviru Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju – BSEC i da će tekuće godine biti domaćin ministarske konferencije iz oblasti kulture, u okviru smotre biće prikazani filmovi zemalja BSEC-a.

Rukovođeni težnjom ka unapređenju ponude smotre, ove godine će biti predstavljeni filmovi mladih istraživača i studenata arheologije Filozofskog fakulteta u Beogradu, kao i dva animirana filma Studija za animaciju Dečjeg kulturnog centra.

Poslednjeg dana smotre, predviđeno je održavanje tribine „Arheologija i mediji“ sa relevantnim učesnicima iz sfere nauke i novinarstva.

Filmske projekcije će počinjati svaki dan u 19.30 u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Kinoteke. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.