Naslovna » Izlasci » Film » Art bioskop Kolarac: Suočavanje s prošlošću
Art bioskop Kolarac: Suočavanje s prošlošću
Art bioskop Kolarac: Suočavanje s prošlošću

Art bioskop Kolarac: Suočavanje s prošlošću

U subotu i nedelju, 28. i 29. aprila, u Art bioskopu Kolarac, biće realizovan putujući filmski program „Suočavanje s prošlošću“.

Ulaz na projekcije filmova u Zadužbini Ilije M. Kolarca biće besplatan.

Posle Prijedora, Mostara, Bijeljine, Banjaluke i Zagreba, i beogradska publika imaće priliku da pogleda četiri filma koji obrađuju teme zločina, smrti, krivice, suočavanja i praštanja.

To su nagrađivani „Čin ubijanja“ i „Pogled tišine“ Džošue Openhajmera, te „Neoprostivo“ Larsa Feldbale-Petersena i „Muškarci ne plaču“ Alena Drljevića.

Suočavanje s prošlošću – diskusija o ratnim vremenimaZa dž

Openhajmerov „Čin ubijanja“ (2012) govori o zločinima u Indoneziji 60-ih godina 20. veka. Kada je indonežanska vlada zbačena s vlasti vojnim pučem 1965. godine, Anvar Kongo i njegovi prijatelji su od sitnih kriminalaca koji su na crno prodavali bioskopske ulaznice promovisani u vođe odreda smrti.

Pomogli su vojsci da u manje od godinu dana ubije više od milion navodnih komunista, etničkih Kineza i intelektualaca. Kao vođa jednog od najozloglašenijih odreda smrti u svom gradu, Anvar je vlastitim rukama pogubio stotine ljudi. Danas uživa poštovanje kao osnivač desničarske paravojne organizacije koja je izrasla iz odreda smrti…

U takođe potresnom filmu „Pogled tišine“ (2014) Openhajmer odlazi korak dalje. Neke od jezivih likova koje je upoznao tokom snimanja „Čina ubijanja“ uspeo je da nagovori da pred kamerom verno insceniraju i odglume svoje učešće u tim monstruoznim zločinima.

Gledajući Openhajmerove snimke nekih od učesnika genocida u Indoneziji 1965, preživeli članovi porodice jedne od žrtava saznaju kako je njihov sin ubijen i ko ga je ubio. Film je fokusiran na najmlađeg preživelog člana porodice, oftalmologa Adija, koji odlučuje da se odupre zagušujućem strahu i potčinjenosti, i napravi korak nezamisliv u društvu kojim vladaju ubice – suočava se sa ubicama svog brata i tokom očnog pregleda zahteva od njih da priznaju odgovornost za svoja dela.

Film „Neoprostivo“ (2017) postavlja pitanja može li ratni zločinac da nađe oproštaj i pomiri se s prošlošću i kako nastaviti s normalnim životom nakon što si osuđen za jedno od najgorih dela – zločin protiv čovečnosti?

Esad Landžo godinama je neuspešno tražio odgovore na ova pitanja. Odlučio je da pokuša još jednom. Ratni zločinac vraća se u BiH da bi se susreo s prijateljem, bivšim čuvarem logora, svojim žrtvama i svojom porodicom.

Muškarci ne plaču“ (2017) Alena Drljevića, koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Nemačke, predstavlja ratne veterane sa sukobljenih strana bivše Jugoslavije koji se susreću na grupnoj radionici za suočavanje s prošlošću. Susret izaziva burne emocije u muškarcima, a na površinu ubrzo izranjaju stari osećaji neprijateljstva…

Po navodima organizatora, suočavanje sa prošošću olakšano je posredstvom umetnosti, zbog čega veruju da će prikazani filmovi doprineti diskusiji o ratnoj prošlosti bivše Jugoslavije.

„Suočavanje s prošlošću“ je projekt Sarajevo Film Festivala.

Repertoar pogledajte na OVOM LINKU. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.