Naslovna » Izlasci » Sport » BEG 5K Runway trka na pisti Aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd
BEG 5K Runway trka na pisti Aerodroma "Nikola Tesla" Beograd
BEG 5K Runway trka na pisti Aerodroma "Nikola Tesla" Beograd

BEG 5K Runway trka na pisti Aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd

Prva BEG 5K Runway trka, tj. „Beograd na pisti“ biće održana 10. juna na poletno-sletnoj stazi Aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd.

Ova noćna trka je prvo bila najavljena za 3. jun, ali je došlo do promene datuma održavanja.

– Naša trka „Beograd na pisti“ biće druga u regionu, a tradicija trčanja na aerodromskim pistama začeta je još 1972. kada je prvi put održana trka na njujorškom aerodromu JFK koja se organizuje i danas. Na ovoj sportskoj manifestaciji učestvovaće i naši zaposleni, iz saobraćaja, bezbednosti, tehnike, a učestvovaću i ja – rekao je izvršni direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd Raša Ristivojević.

Detalje o samoj BEG 5K Runway trci dao je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona, podsetivši i da Beogradski maraton ima partnerske odnose sa Čikaškim maratonom.

– „Beograd na pisti“ je organizaciono možda i najzahtevnija manifestacija koju organizujemo, jer zbog činjenice da Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd ima samo jednu poletno-sletnu stazu trku moramo da održimo noću kada nema letova. Zbog toga sve, od pripreme, preko same trke, do uklanjanja svih postavki, moramo da obavimo za samo tri sata da bi nadležne aerodromske službe pripremile pistu za poletanje prvog jutarnjeg aviona. Odlučili smo se zadužinu staze od 5 km da bi svi učesnici mogli da završe trku u željenom vremenu, a broj učesnika iz istih razloga za premijeru ograničili smo na 800. Na drugoj, trećoj i narednim trkama možda ćemo imati i stazu od 10 kilometara i možda ćemo otvoriti mogućnost za povećanje broja učesnika – rekao je Dejan Nikolić.

BEG 5K Runway trka – info

Trka počinje u sat i po posle ponoći, u noći između subote i nedelje.

Za prijavljivanje za trku odvojeno je deset dana – od 25. aprila do 5. maja – ali prijavljivanje će biti prekinuto čim se prijavi prvih 800 punoletnih učesnika, pošto će zbog bezbednosnih razloga svi učesnici, bilo iz zemlje ili inostranstva, morati da prođu rigoroznu bezbednosnu proveru.

Učesnici će trčati tri kruga, delom na poletno-sletnoj stazi, a delom na rulnoj stazi.

Uskoro će biti poznat i iznos kotizacije za učešće, sadržina učesničkih paketa među kojima će biti i atraktivne majice sa znakom „BEG 5K Runway“ dizajnera Petra Palfija, kao i nagrade za najuspešnije u muškoj i ženskoj konkurenciji. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.