Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija, Felc, Benjamin Šmid – dva puta!
Beogradska filharmonija, Felc, Benjamin Šmid (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija, Felc, Benjamin Šmid (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija, Felc, Benjamin Šmid – dva puta!

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc beogradskoj publici predstavljaju Benjamina Šmida, jednog od najboljih violinista sveta, i to dve večeri zaredom, 26. i 27. aprila (Kolarac, 20.00).

Na programu su najpopularnije kompozicije muzičke literature – između Violinskog koncerta Čajkovskog su „Polovetske igre“ Borodina, a na kraju, najveći skandal u istoriji muzike, „Posvećenje proleća“ Stravinskog.

Benjamin Šmid pravi je primer superstara u klasičnoj muzici. Široki repertoar, od uobičajenih kompozicija do džez improvizacija, violinista je zabeležio na više od 50 albuma, a o njegovoj svestranoj karijeri snimljeno je i nekoliko filmova. Šmid je uvršten u najveće violiniste 20. veka, a posle prve probe sa Filharmonijom kaže:

– Veoma sam srećan što napokon imam priliku da nastupam sa Beogradskom filharmonijom. Orkestar zvuči odlično, pogotovo zajedno sa fantastičnim Gabrijelom Felcom. Odsviraćemo čuveni koncert Čajkovskog na malo drugačiji način. Tražim nešto klasičniji pristup ovom remek-delu, odnosno njegovu svežu i malo trezveniju perspektivu.

Beogradska filharmonija nastavlja sa predstavljanjem najtraženijih solista sveta i izvođenjem remek-dela klasične muzike.

Što se tiče „Posvećenja proleća“, na premijeri je, pre više od 100 godina, ovo delo izazvalo šokantnu reakciju, ne samo zbog do tada nezamislive muzike koju je izvodio ogroman orkestar, već i „varvarske“ koreografije Nižinskog.

Nekadašnje brutalno negodovanje publike, danas zamenjuju ovacije, a svi koji žele u to da se uvere, mogu kupiti 100 ulaznica za stajanje za obe večeri, budući da su koncerti rasprodati. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.