Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Ciklus „Pandemonijum“: Sto godina od premijere „Priče o vojniku“
Ciklus "Pandemonijum": Vladica Milosavljević i Tamara Krcunovi u BGF
Ciklus "Pandemonijum": Vladica Milosavljević i Tamara Krcunovi u BGF

Ciklus „Pandemonijum“: Sto godina od premijere „Priče o vojniku“

Za zatvaranje ciklusa „Pandemonijum“ priprema se multimedijalni spektakl na kamernoj sceni Beogradske filharmonije, u četvrtak, 5. aprila od 19.00.

U sali BGF, u „Priči o vojniku“ Igora Stravinskog, nastupaju glumice Vladica Milosavljević i Tamara Krcunović, zajedno sa muzičarima Beogradske filharmonije i dirigentom Aleksandrom Kojićem.

Sasvim novo čitanje poznate priče, čija je premijera bila tačno pre 100 godina, dao je reditelj Vlatko Ilić.

– Odlučio sam se za izazovniju postavku u duhu avangardnih radova s početka 20. veka. Na samom koncertu će se emitovati snimljeni govorno video-materijal sa glumicama Vladicom Milosavljević i Tamarom Krcunović, a uživo na sceni, one će zajedno sa vizuelnim umetnikom Vojislavom Klačarom, praviti vojnike od novina, a sve uz muzičku podlogu filharmoničara – objašnjava Vlatko Ilić.

Priča govori o ruskom vojniku, povratniku iz rata, koji je prodao svoju violinu, odnosno dušu đavolu u zamenu za bogatstvo.

Po uputstvu Stravinskog, ova priča je igrana, pevana i recitovana, idealna za zatvaranje ciklusa „Pandemonijum“ koji je prikazivao muzička dela inspirisana intrigantnim tekstovima.

I danas revolucionarno, ovo remek delo kamerne muzike, jedan je od prvih primera interdisciplinarnog, totalnog teatra, koje je zamišlјeno da objedini igru, muziku i glumu. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.