Naslovna » Izlasci » Dani italijanske kulture u Beogradu
Dani italijanske kulture: Sudoku Killer
Dani italijanske kulture: Sudoku Killer

Dani italijanske kulture u Beogradu

U utorak i sredu, 10. i 11. aprila u Beogradu će biti održani Dani italijanske kulture. Planiran je koncert benda Sudoku Killer, film i književno veče.

Prvi dan biće posvećen savremenoj italjanskoj alternativnoj muzici, dok će 11. april biti posvećen recepciji italijanske popularne kulture u inostranstvu u drugoj polovini XX veka.

Tim povodom, Kulturni centar „Grad“ predstavlja dva događaja u okviru kojih će publika imati priliku da se upozna sa savremenom italijanskom džez scenom, ali i da sazna nešto o uspehu italijanske popularne muzike u Istočnoj Evropi u posleratnim decenijama.

U utorak, 10. aprila od 21.00, biće održan koncert grupe Sudoku Killer, eksperimentalnog jazz / noise / psychedelic sastava iz Italije koji će prvi put nastupiti u Beogradu.

Tim povodom, posle šest godina, ponovo će biti na okupu i Belgrade Noise Trio.

Dani italijanske kulture: film i knjiga

U sredu, 11. aprila od 20.00, biće prikazan dokumentarni film „Italiani veri“ koji svedoči o popularnosti italijanske muzike u nekadašnjim zemljama Sovjetskog Saveza.

Film je zasnovan na razgovorima sa najvažnijim protagonistima ovog velikog uspeha, sa italijanskim pevačima i ruskim pevačima koji su sarađivali sa njima, kao i sa predstavnicima sanktpeterburške underground scene. Posle projekcije filma sledi i razgovor sa rediteljem Markom Rafainijem i Frančeskom Rolandi.

Dana 11. aprila od 17.30 u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu biće predstavljena knjiga Frančeske Rolandi „Con ventiquattromila baci. L’influenza della cultura di massa italiana in Jugoslavia (1955-1965)“.

Knjiga se bavi uticajem italijanske popularne kulture na socijalističku Jugoslaviju kroz muziku, film, modu i potrošačko društvo. U deceniji otvaranja jugoslovenskog društva, italijanska popularna kultura delovala je kao filter, posredujući između domaćih vrednosti i novih trendova modernizacije.

Pored autorke, učestvuju i prof. Snežana Milinković, kao i Davide Skalmani, direktor Instituta. Prezentacija će se održati na italijanskom jeziku uz obezbeđen simultani prevod na srpski. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.