Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Jazz & Soul u SKC-u 5. maja
Jazz & Soul u SKC-u
Jazz & Soul u SKC-u

Jazz & Soul u SKC-u 5. maja

Besmrtni bluz i soul u izvođenju Roja Janga i zapaljivi džez u izvođenju ruskog saksofoniste Olega Kireyeva u programu „Jazz & Soul“ biće izveden u SKC-u, 5. maja.

Samo tog dana na jednoj sceni će se naći Roj Jang čiji neobičan glas koji mnogo liči na Džejmsa Brauna, pravi „crni vokal“ koji pleni gledaoce dopirući do samog srca i istaknuti ruski saksofonista Oleg Kireyev čiji je manir izvođenja preuzeo sve najbolje od džez tradicije koji se sa lakoćom korisiti savremenim muzičkim jezikom vodeći pažnju o idealnoj ravnoteži između starog i novog stila.

– Nije mi važno da li pevam pred pet hiljada ljudi ili samo za trideset. Svaki koncert je novo iskustvo, novi doživljaj – kaže Roj Jang.

Široki osmeh, smele šale, neverovatna druželjubivost i želja da se svako od onih koji su došli privuče onim što se dešava na sceni odmah plene publiku u svim uglovima planete.

Jazz & SouL: od džez mejnstrima do fanka

Repertoar koncerta je veoma širok: od džez mejnstrima do soula, bluza i fanka.

Roj Jang i Oleg Kireyev će vas obradovati hitovima svih pravaca – „Hoochie Coochie Man“, „Hit the Road, Jack“, „Blue Moon“, „My Way“, „What a Wonderful World“, „Over the Rainbow“, „I Feel Good“ itd.

Možda će i gledaoci imati priliku da otpevaju nešto na sceni sa Rojem Jangom, a na njegovim ranijim nastupima niko nije mogao da mu otkaže i na nekoliko trenutaka gledaoci su bili glumci malog teatra Roja Janga: on ih je molio da ponavljaju za njim komplikovane vokalske izraze, učio ih kako da frkću ili kako da plešu.

Bez obzira na to što su Oleg i Roj potpuno različiti njih objedinjuju veoma važni kvaliteti: izvanredni osećaj za publiku, sposobnost da sviraju sa njom i da je uključuju u proces, dobar dodatak majstorskom izvođenju na insturmentima.

Roj Jang je poznati izvođač džeza, bluza i soula sa poluvekovnim stažom koji je napravio karijeru u Engleskoj, živeo u Izraelu; nastupao je na najboljim svetskim scenama sa velikanima poput Džejmsa Brauna, Rema Čarlza, Džonija Mičela.

Oleg Kireyev živi i umetnički se ostvaruje na relaciji Evropa-Njujork. Njegova diskografija obuhvata petnaestak albuma različitih žanrova džez muzike.

Muzičku karijeru je započeo džezom sa elementima baškirske narodne muzike, na prelazu 80-ih i 90-ih godina.

Poput mnogih velikih muzičara, Oleg ne preza da eksperimentiše u klasičnom džezu sa malim sastavom, paralelno razvijajući projekte u području etno muzike, svetske muzike (world music) i smooth jazz – zbog čega ostaje zapažen kod raznolike publike.

„Neverovatno čvrst, pun entuzijazma, stilizovan i visokokvalitetan“ – kažu za zvuk njegovog saksofona Amerikanci. „Energija – kolekcionarska, fleksibilnost – neverovatna. Obrazovanost – širokog spektra“, kažu Rusi. (danubeogradu.rs)