Naslovna » Izlasci » Akcije » Maturantski ples: I Srbija pleše 18. maja
Maturantski ples u Srbiji
Maturantski ples u Srbiji

Maturantski ples: I Srbija pleše 18. maja

Veliki evropski projekat Maturantski ples, tj. European Quadrille Dance Festival biće organizovan 18. maja od 12.00 u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Želja organizatora je da se obori Ginisov rekord.

Tradicionalni maturantski ples u Beogradu biće održan na Sava promenadi.

Maturantski ples je počeo da se održava u Srbiji 2005. godine a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog saveza Slovenije bio je grad Kraljevo.

Posle Kraljeva, naredne godine priključio se i Niš, a od 2007. i drugi gradovi: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Bajina Bašta, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac…

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa „Slepi miš“, a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne.

Na osnovu toga, maturanti će pokušati da obore Ginisov rekord za najmasovniji simultani ples koji je postignut 2011. godine (33.202 plesača).

Maturantski ples: i za osnovce i za srednjoškolce

Bez obzira što je to ozbiljna muzika, maturanti su veoma lepo prihvatili tu koreografiju, i uopšte ideju nekog zajedničkog plesa sa maturantima Evrope.

Najčešće plešu maturanti srednjih škola, ali u nekim gradovima učestvuju i maturanti osmog razreda.

Bez obzira na Ginisov rekord važno je da su svi maturanti sve vreme nasmejani, da se odlično druže, da im je lepo i da bar malo osete lepotu plesa.

Glavni predstavnik Plesnog saveza Slovenije za izvođenje ovog programa u Srbiji je Plesni klub La Luna iz Jagodine.

Više informacija pronađite na OVOM LINKU. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.