Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Nagrade grada Beograda za 2017. godinu – dobitnici
Nagrade grada Beograda
Nagrade grada Beograda

Nagrade grada Beograda za 2017. godinu – dobitnici

Dodeljene su Nagrade grada Beograda za 2017. godinu, a ovo su dobitnici…

Nagradu grada Beograda za književnost i prevodno stvaralaštvo dobio je Alek Vukadinović za knjigu pesama „Pesnički atelje II“, za pozorišno stvaralaštvo Slobodan Stefanović, dramski umetnik, za ulogu Fantoma u predstavi „Fantom iz opere“ u produkciji Pozorišta na Terazijama u Beogradu.

Za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo nagradu je dobio Dragan Bjelogrlić za celokupan umetnički doprinos, režiju i ulogu Andre Tanasijevića Taneta u seriji „Senke nad Balkanom“, a za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Milan Blanuša za samostalnu izložbu povodom 50 godina rada u Galeriji 212.

Nagrada za muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo pripala je Đorđu Pavloviću, dirigentu, za uspešnu adaptaciju i oblikovanje orkestarske partiture i premijerno izvođenje baletske prestave „Evgenije Onjegin“, koja je izvedena 23. decembra 2017. u Narodnom pozorištu.

Za društvene i humanističke nauke nagradu je dobio prof. dr Zoran M. Jovanović za delo „Istorija beogradskih svetinja – hrišćanstvo, judaizam, islam“, dok za prirodne i tehničke nauke nagrada nije dodeljena. Nagrada za pronalazaštvo dodeljena je dr Milošu Stankoviću za pronalazak – uređaj za uništavanje korova.

Nagrada za rad ili izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine u 2017. godini nije dodeljena, a za izuzetno delo koje predstavlja doprinos u razvoju medicine u 2017. godini – prof. dr Vojko Đukić, prof. dr Jovica Milovanović, asistent dr Miljan Folić, asistent dr Bojan Pavlović, asistent dr Ana Jotić, doc. dr Aleksandar Trivić, prim. dr Nataša Jovanović Korda, prim. dr Miroslav Kreačić, prim. dr Milan Vukašinović, doc. dr Sanja Krejović Trivić i prof. dr Aleksandar Milovanović dobili su za delo pod nazivom „Karcinom larinksa“.

Nagrada grada Beograda za arhitekturu i urbanizam dodeljena je Dejanu Todoroviću, arhitekti, za adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju objekta Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Porodično poljoprivredno gazdinstvo Nikole Bogunovića iz Batajnice dobilo je nagradu za oblast poljoprivrede, dok su nagradu za novinarstvo dobile novinarke Ana Stamenković, iz Informativnog programa RTS-a, i Danijela Davidov Kesar, iz dnevnog lista „Politka“, za decenijsku kampanju i izveštavanje o transplantaciji i zaveštavanju organa.

Nagrada grada Beograda za obrazovanje pripala je Vesni Nedeljković za inovativnost u obrazovno-vaspitnom procesu, za sport Bogdanu Bogdanoviću za osvajanje srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u košarci 2017. godine, dok je nagrada za oblast zaštite životne sredine dodeljena Ivani Jovčić, direktorki Centra za unapređenje životne sredine, za uspešno realizovan VIII Međunarodni festival zelene kulture GREEN FEST.

Nagrada za herojsko delo dodeljena je Igoru Rašuli za rad u okviru organizacije „Srbi za Srbe“ – pomoć srpskim građanima na Kosovu i Metohiji, naročito u okviru akcije „Za Vaskrs Kosova i Metohije“.

Za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda nagradu je dobio prof. dr Đorđe Trifunović za naučni i istraživački rad vezan za srpsku srednjovekovnu književnost i kulturu, za pedagoški rad u oblasti visokog obrazovanja, za prosvetni rad u oblasti javne svesti, kao i za internacionalni rad na području slavističkih kulturoloških susreta.

Specijalno priznanje za izuzetan dopirinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd dobio je Saša Gabrić za režiju predstave „Mali kaplar“.

Dobitnici Nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih za 2017. godinu u oblasti nauke su Nina Simonović za naučni rad „Uloga blokatora kalcijumskih kanala u prekondicioniranju srca“, a u oblasti umetnosti Vojkan Novović, Danilo Jeknić i Luka Lazović za vajarsko stvaralaštvo.

Dobitnici Nagrade grada Beograda „Svetislav Stojanović“ za 2017. godinu su, kao pojedinac Vladimir Obradović, radnik Vatrogasno-spasilačke jedinice Batajnica, za iskazanu stručnost, požrtvovanost i hrabrost na intervenciji spasavanja ugroženog lica iz benzinom zatrovane komore u auto-cisterni u Batajnici, i jedinica Vatrogasno-spasilački bataljon Voždovac za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti zaštite od požara, spasavanja lica i imovine ugrožene požarom, eksplozijama, akcidentima sa opasnim materijama, elementarnim i drugim nepogodama. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.