Naslovna » Izlasci » Pozorište » Opera „Toska“ u Sava centru
Toska
Toska u Sava centru

Opera „Toska“ u Sava centru

U ponedeljak, 14. maja od 20.00, u Sava centru će ekskluzivno biti izvedena opera „Toska“ Đakoma Pučinija, povodom obeležavanja 41. rođendana te beogradske dvorane.

Po prvi put će maestralne italijanske scenografije svojstvene velikom teatru na otvorenom prostoru biti upotrebljene na velikoj pozornici Sava centra.

Postavka opere „Toska“ u Sava centru je produkcija Pučinijevog festivala iz Tore Del Laga, mesta u kojem je Pučini živeo i koje ga je inspirisalo za mnoga njegova dela.

Ovaj festival je najznačajniji događaj posvećen Pučiniju koji se odvija svake godine u prisustvu po nekoliko hiljada gledalaca. Posebna pažnja se posvećuje scenografijama koje su pravo umetničko i tehničko remek-delo.

Ovogodišnjoj „Toski“ poseban pečat daće reditelj Enriko Vancina, poznat u svetu italijanske kinematografije koji je i sam muzičar. Scenografija ima fundamentalnu ulogu u dramskom razvoju opere čija kulminacija se dešava u finalu u kojem se ističu vizuelnost i utisak koji scena ostavlja na publiku. Muzika, drama i scenografija stapaju se u veliki spektakl.

„Toska“ i italijanski umetnici

Biće to jedinstvena prilika da se čuju glasovi italijanskih solista Paolete Maroku (Toska), Darija di Vjetrija (Kavaradosi) i Alberta Gazalea (Skarpija) pod dirigentskim vođstvom Alberta Veronezija, predsednika Fondacije Pučinijevog Festivala iz Tore Del Laga.

Narodno pozorište u Beogradu učestvuje sa svojim orkestrom i horom. Kostimi su originalne kreacije Festivala. Reč je o saradnji koja slavi kulturne odnose između Italije i Srbije a u znaku velikog muzičara i operskog kompozitora dvadesetog veka koji je najviše izvođen i koga ceni publika širom sveta.

Ulaznice za italijansku postavku opere „Toska“ u prodaji su na blagajnama Sava centra i Narodnog pozorišta po ceni od 600, 900, 1200 i 1500 dinara.

Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, Sava centrom i Fondacijom Pučinijevog festivala iz mesta Tore del Lago, predstavlja operu „Toska“ u godini u kojoj se proslavlja i 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu. (danubeogradu.rs)