Naslovna » Izlasci » Akcije » Peti Mrnjau vikend u Domu omladine Beograda
Mrnjau vikend (foto: Ivan Jekić)
Mrnjau vikend (foto: Ivan Jekić)

Peti Mrnjau vikend u Domu omladine Beograda

U nedelju, 15. aprila od 11.00 do 18.00, u Domu omladine Beograda biće održan peti Mrnjau vikend. Ulaz je slobodan, ali će posetioci imati priliku da prilože donaciju za dobrobit mačaka bez doma.

Velika akcija Mrnjau vikend posvećena je dobrobiti životinja ali i porodicama. Ovo je prava prilika da pronađete i udomite macu i unesete iskricu radosti u svoj dom.

Prolećni Mrnjau vikend ponudiće više od 50 lepih i zdravih maca spremnih za udomljavanje. Sve mace su spasene sa ulica. Odnegovala ih je i postavila na šapice ekipa odgovornih i predanih aktivista koji nesebično ulažu veliku ljubav, trud i značajna sredstva da mace spremno odu u nove domove.Za dž

Sve mace su prošle veterinarski pregled, lepo su vaspitane, razigrane i socijalizovane. Njihovi udomitelji dobiće potpuno zdravog i društvenog ljubimca s navikama neophodnim za život u kući ili stanu.

JKP Veterina Beograd će ozvaničiti ugovore o odgovornom vlasništvu. Mace će dobiti mikročipove i vakcine protiv besnila, i imaće besplatnu sterilizaciju kada dođe vreme.

Društveno odgovorne firme će darivati udomljene mace i njihove vlasnike za srećan početak. Među poklonima je kvalitetna grain-free hrana. Tu je savetovalište za negu i vaspitanje ljubimaca.

Ogroman broj napuštenih uličnih životinja može se vremenom svesti na prihvatljivu meru jedino sprovođenjem Zakona o dobrobiti životinja, blagovremenom sterilizacijom i odgovornim vlasništvom.

Odrastanje i život uz ljubimca nije luksuz već potreba, posebno u gradskim uslovima! Mace nas uče integritetu, poštovanju i prihvatanju različitosti, a deci pomažu da odrastu u brižne, empatične ljude!

Mrnjau vikend: Problem napuštenih životinja

Mrnjau vikendi se organizuju zbog podizanja svesti zajednice o problemu napuštenih i nezbrinutih životinja. Taj problem ne nastaje spontano već zbog neodgovornog vlasništva i gajenja.

Neki vlasnici kućnih ljubimaca, kao i divlje samozvane „odgajivačnice“, rešavaju se neželjenih životinja prosto izbacujući ih na ulicu i tim neljudskim činom unesrećuju životinje i stvaraju problem celoj zajednici.

Nažalost, ove godine je na ulice Beograda izbačen enormno veliki broj skotnih mačaka i čitavih legla tek rođenih mačića.

Težnja aktivista okupljenih oko manifestacije Mrnjau vikend jeste da se skretanjem pažnje javnosti na problem napuštenih životinja utiče na strukture vlasti i lokalne samouprave da ovom problemu pristupe ozbiljno, i da se podstakne primena inače veoma dobrog Zakona o dobrobiti životinja iz 2009. godine.

Pomenuti zakon propisuje mere zaštite uličnih životinja i načine njihovog zbrinjavanja, i na te poslove obavezuje lokalne samouprave. Nažalost, rad na sprovođenju tog Zakona uglavnom se svodi na delanje pojedinaca i grupa entuzijasta.

Organizatori su Dom omladine Beograda, Veterina Beograd i Društvo Le PETit. (danubeogradu.rs)