Naslovna » Izlasci » Akcije » Proslava osmog rođendana novog Avalskog tornja
Proslava osmog rođendana novog Avalskog tornja
Proslava osmog rođendana novog Avalskog tornja

Proslava osmog rođendana novog Avalskog tornja

U nedelju, 22. aprila od 10.00 do 18.00, za sve Beograđane i goste prestonice JP „Emisiona tehnika i veze“ organizuje proslavu osmog rođendana novog Avalskog tornja.

Na platou ispod Avalskog tornja od 11.30 biće priređen bogat kulturno-umetnički program u okviru koga će svoje umeće prikazati KUD-ovi „Nikola Tesla“, „Ripanj” i „Jana“, kao i grupa „Čudesmo“, ansambl za decu „Artišlab“ i Stiv Hanington, poznatiji kao Steva Šumadinac, koji će na Avalu doneti afro i fanki ritmove.

Posebna zanimljivost rođendanske proslave je da će prisutni moći da prate spust užetom sa 106. metra tornja, koji za predstavnike medija organizuje „Avantura parka“, dok će već 28. i 29. aprila u ovoj ekstremnoj disciplini moći da se oprobaju svi koji žele da učestvuju u humanitarnoj akciji „Rope of Hope“.

Na celom kompleksu Avalskog tornja tokom dana biće organizovane i brojne kreativne i edukativne radionice, kao i promocija zdrave hrane vrednih domaćina podavalskih sela.

Posetioci svih uzrasta će moći da uživaju i u mnogim drugim aktivacijama i sadržajima:
karting staza za decu,
gađanje strelom;
izložba Prirodnjačkog muzeja „Insekti“;
Fondacija Novaka Đokovića će organizovati edukativne programe za najmlađe i školarce;
radionice vajanja, pravljenja čestitki;
turnir u fudbalu;
promocija turističke ponude Beograda.

I u ovoj sezoni JP „Emisiona tehnika i veze” nastavlja sa razvojem sadržaja za turiste na ovom kompleksu, a potencijal je prepoznala i Turska agencija za saradnju i koordinaciju, koja je uložila 35.000 evra u opremanje platoa ispod tornja.

Postavljena je velika bina, 500 sedećih mesta i 40 drvenih tipskih kućica za izlaganje suvenira i druge robe, čime su stvoreni uslovi da oživi i muzička letnja scena na Avalskoj promenadi.

Osmi rođendan Avalskog tornja proslavlja se uz podsećanje da je ova turistička atrakcija mnogo više od arhitekture i istorije. (danubeogradu.rs)

Uspeh novog Avalskog tornja: Od početka godine 20% više posetilaca

Spust niz Avalski toranj
Spust niz Avalski toranj

Avalski toranj bi ove godine slavio 53. rođendan, da nije srušen tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Novoizgrađeni toranj, najvažniji telekomunikacioni objekat u Srbiji, za turiste je svečano otvoren 21. aprila 2010. godine, a 25. maja 2015. godine ugašen je analogni signal sa ovog predajnika i počelo potpuno digitalno emitovanje televizijskog signala za više od 2,5 miliona stanovnika Srbije (30% građana).

Za osam godina, više od 1,5 miliona domaćih i stranih gostiju posetilo je Vidikovac tornja na 122. metru visine. Prošle godine je ostvaren rekordan broj 155.000 posetilaca, što je u proseku za 15% više nego tokom prethodne četiri godine.

Sa odličnim rezultatima i pomeranjem rekorda posećenosti započelo je i prvo tromesečje 2018. godine – 16.000 posetilaca je obišlo toranj što je za 20% više nego u prva tri meseca prošle godine.

Svojom raznovrsnom ponudom, kompleks tornja iz godine u godinu sve više privlači i strane turiste, kojih po procenama sa kraja prošle i od početka ove godine ima više za oko 20%. Osim turista iz Izraela, Kine, Grčke, Italije, Slovenije, Hrvatske… zapažen je veći broj posetilaca iz Irana i Poljske.

Sve bolja posećenost je zasigurno rezultat novoizgrađenih kapaciteta sa pratećim, komercijalno-uslužnim sadržajima, koje je finansiralo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a koji su značajno obogatili vreme provedeno na Avali, čime je ovaj beogradski simbol i najlepše izletište Beograđana, dospelo na sam vrh turističke mape Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.