Naslovna » BG špijun » Prvi maj 2018. u Srbiji
Prvi maj u Srbiji: Palić (foto: park-palic.rs)
Prvi maj u Srbiji: Palić (foto: park-palic.rs)

Prvi maj 2018. u Srbiji

Kao što i sam naziv sajta kaže – Dan u Beogradu, to je naš posao, međutim ovoga puta predlažemo događaje van Beograda, tj. Prvi maj u Srbiji.

Evo nekoliko dobrih ideja…

Prvi maj u Vrnjačkoj Banji

Tokom Prvomajskih praznika, u Vrnjačku Banju svake godine dolazi veliki broj turista, tako da se očekuje više od 15.000 gostiju. Godinama programski sadržaji u okviru turističke ponude Vrnjačke Banje privlače goste različitih želja i potreba, a ona postaje za mnoge glavno mesto za punjenje baterija.

U vreme ovogodišnjih prvomajskih praznika biće koncerti lokalnih rok bendova, pozorišnih predstava, sajmova cveća, starih zanata, i kao kruna svečanosti koncert grupe Riblja čorba (1. maj od 21.00) na vrnjačkoj promenadi.

Prvi maj u Novom Sadu

Birajte: Prvomajski uranak ili Prvomajski piknik u Futoškom parku.

Tradicionalna proslava Prvog maja počinje u parku na Limanu u 11.00, a program čine koncerti bendova 5 minuta slave, Rosseta Stoned, Kilo Kilo banda, Grate i Njuške.

Prvomajski piknik počinje u 14.00 u Futoškom parku. Klasika: ponesite ćebe, klopu, piće, lopte, frizbije i druge rekvizite za igranje i – lepo se provedite.

Prvi maj u Subotici

Prvomajska šetnja zdravlja će startovati 1. maja u 8.45 kod bioskopa Jadran, u organizaciji Planinarskog sportskog kluba Spartak. Ovo je verovatno najzdravije obeležavanje Prvog maja u celoj Srbiji – bez roštilja a lagana šetnja!

Zanimljivo će biti u Subotici i dan kasnije. Naime, 2. maja od 9.00, u tematskom parku Mini Jugoslavija biće obeležena stogodišnjica osnivanja zajednice Južnih Slovena ali i 16. Tradicionalno obeležavanje Praznika rada. Pored sportskog programa (turnir u malom fudbalu, stonom tenisu i šahu) biće otkrivena statua kralja Aleksandra I Karađorđevića, delo vajara Franje Mačkovića.

Prvi maj na Srebrnom jezeru

Do 2. maja traje muzički festival Uranak. Na četiri pozornice održavaju se dnevne i noćne žurke. Na ovom linku saznajte ko sve nastupa na popularnom prvomajskom festivalu.

Prvomajski uranci u Srbiji

Najznačajniji, najčuveniji, najposećeniji Prvomajski uranci u Srbiji su onaj na Paliću, u Rači (selo Viševac), na Borskom jezeru, na Vratni kod Negotina.

Festivali vina i rakije

Malo drugačiji praznik provedite u Sremskim Karlovcima. Naime, u toku je Prolećni festival vina 2018. U utorak, 1. maja, poslednjeg dana ove popularne manifestacije pored nastupa KUD „Stanko Paunović“ (17.00), biće održan i koncert Big Deal Band-a od 20.00.

U Topoli se 1. i 2. maja održavaju tradicionalni Đurđevdanski dani vina i rakije u bašti hotela „Oplenac“. Predstaviće se domaći proizvođači vina, rakije ali i stare zanatlije.

Ako ipak ostajete u Beogradu…

… onda budite kod Glavne pošte u 11.00, jer Levi samit Srbije organizuje Prvomajski protest, tj. sindikalni skup na Trgu Nikole Pašića uz protestnu šetnju po ulicama prestonice.

Pozvani su svi radnici, penzioneri, nezaposleni, studenti, seljaci i svi „postradali i osiromašeni tokom tranzicije“ da na pravi način obeleže Prvi maj.

Ako ste nezainteresovani ili umorni da promenite svet… ili bar Srbiju – onda pravac Ada Ciganlija na Prvomajski uranak. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.