Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Sedma sezona akcije „Parkiraj i bicikliraj“
Akcija "Parkiraj i bicikliraj"
Akcija "Parkiraj i bicikliraj"

Sedma sezona akcije „Parkiraj i bicikliraj“

Tradicionalnom vožnjom biciklima oko Ade Ciganlije, uz muzički program, započeta je sedma sezona akcije „Parkiraj i bicikliraj“.

U toku ove sezone, bicikli će biti na raspolaganju korisnicima usluga parkiranja „Parking servisa“ na parkiralištima „Ada Ciganlija“, „Milan Gale Muškatirović“ i „Sava centar“, kao i u garaži „Obilićev venac“.

Novina ove sezone je stanica sa alatom za popravku bicikala u garaži „Obilićev venac“, koju će moći da koriste svi biciklisti za popravku svojih dvotočkaša.

Akcija „Parkiraj i bicikliraj“ sve popularnija

Akcija JKP „Parking servis“ „Parkiraj i bicikliraj“ iz godine u godinu sve je popularnija.

Akcija omogućava svakom vozaču, koji parkira svoje vozilo na parkiralištima „Ada Ciganlija“, „Milan Gale Muškatirović“ i „Sava centar“, kao i u garaži „Obilićev venac“, da po redovnoj ceni parkiranja, samo uz ličnu kartu, besplatno preuzme na korišćenje čak dva bicikla.

Korisnici bicikle mogu da preuzmu na privremeno korišćenje svakog dana, u vremenu od 9.00 do 21.00.

I ove godine, najveći broj bicikala, više od 200, sugrađanima će biti na raspolaganju na parkiralištu „Ada Ciganlija“.

Uskoro više javnih bicikala i parking mesta

U prethodne četiri godine urađeno je 20 kilometara biciklističkih staza na teritoriji Beograda, a plan je da u naredne četiri ta dužina bude oko 120 kilometara, te da udeo biciklističkog saobraćaja u ukupnom bude 10 odsto, najavile su gradske vlasti.

Tokom ove godine biće raspisan i tender za javno-privatno partnerstvo za nabavku 120 javnih bicikala.

U sredu, 4. aprila, na snagu stupa novi Zakon o bezbednosti saobraćaja.

Do sada je u zakonu postojala zaštićena zona pet metara od pešačkog prelaza, na kojoj nije moglo da bude mesto za parkiranje.

Sada je ta zona ukinuta pa će se dobiti više od 250 novih parking mesta. Na 50 parking mesta biće uređena mesta za parkiranje bicikala i motocikala i to besplatno.

Više od 25.000 Beograđana koristilo je ovu uslugu „Parking servisa“ prošle godine.

Novi projekti

Uskoro će biti pokrenuta još jedna akcija – „klinika za bicikle“, tokom koje će se kontrolisati ispravnost bicikala i popravljati manji kvarovi.

Postoje predlozi udruženja roditelja koji su upućeni „Parking servisu“ da se uvedu i dečji bicikli.

Osim ove akcije, „Parking servis“ izašao je u susret i inicijativi biciklista. Naime, pored parkinga za bicikle na ulicama, biciklisti sada imaju mogućnost da svoje dvotočkaše parkiraju i u natkrivenim parking objektima.

Parkinzi za bicikle postavljeni su u garažama „Masarikova“ i „Obilićev venac“, gde su bicikli obezbeđeni od različitih vremenskih prilika. Takođe, parking za dvotočkaše postavljen je i na parkiralištima „Donji grad“ i „VMA“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.