Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Violinistkinja iz Kanade Marija Krstić u Guarneriusu
Violinistkinja Marija Krstić
Violinistkinja Marija Krstić

Violinistkinja iz Kanade Marija Krstić u Guarneriusu

U subotu, 14. aprila od 20.00, u Centru lepih umetnosti Guarnerius (Džordža Vašingtona 12) nastupiće violinistkinja Marija Krstić.

Pobednica Kanadskog nacionalnog takmičenja 2017. sviraće u klavirskoj pratnji Natalije Mladenović.

Za susret sa beogradskom publikom Marija Krstić pripremila je program na kojem će se naći sonate Baha i Prokofjeva, kao i kompozicije Sibelijusa, Čajkovskog i Sen-Sansa.

Ulaz na koncert će biti slobodan.Za dž

Marija Krstić

Mlada violinistkinja srpskog porekla iz Otave, Marija Krstić (2001), muzičko obrazovanje započela je u svojoj četvrtoj godini u klasi profesora Olene Vihovske i Sergeja Vihovskog.

Uz redovno školovanje na engleskom i francuskom jeziku, studirala je i po programu Kanadskog Kraljevskog konzervatorijuma i stekla diplomu violinskog izvođača.

Usavršavala se kod Ute Hasenauer (u okviru programa Austrijske letnje muzičke škole), Jehonatana Berika (profesora Univerziteta u Otavi), Majumi Seiler (profesora Glen Guld muzičke skole iz Toronta) i Jovana Kolundžije.

Od svoje osme godine je u samom vrhu Kanadskog nacionalnog takmičenja, gde je bila pobednica i nosilac prve nagrade tri puta, dok je četiri puta osvajala drugo mesto. Bila je najmlađi polufinalista nacionalnog takmičenja Montrealskog simfonijskog orkestra.

Koncerti i takmičenja odveli su je u koncertne dvorane širom Kanade.

Od 2010. godine Marija Krstić održava godišnje dobrotvorne solističke koncerte u Otavi, a svake godine nastupa kao izvođač na humanitarnim koncertima za decu u Kampučiji.

U februaru 2018. godine, nastupila je kao solista sa Kanadskim simfonijskim orkestrom. Ona je istovremeno i koncertmajstor i solista gudačkog ansambla Vihovski u Otavi.

Posebno neguje ljubav prema pravoslavnoj duhovnoj muzici kao članica i asistentkinja dirigenta hora Srpske pravoslavne crkve Sveti Stefan u Otavi, Elijasa Dubelstena.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.