Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Žil Apap i duo Meduoteran u Kolarcu
Žil Apap i duo Meduoteran

Žil Apap i duo Meduoteran u Kolarcu

U ponedeljak, 23. aprila od 20.00, u Zadužbini Ilije M. Kolarca Centar za muziku organizovaće koncert na kom će nastupiti violinista Žil Apap i duo Meduoteran.

Poslednji koncert u ciklusu „Kolarac – tvoj svet muzike“ jedinstveno je ukrštanje muzičkih stilova, pravaca i muzičkih tema.

Violinista Žil Apap i duo Meduoteran, koji čine harmonika i baglama, kombinuju klasični repertoar s raznolikim muzičkim stilovima tradicionalnih melodija iz različitih krajeva sveta.

Duo Meduoteran

Duo Meduoteran je etno džez bend iz Švajcarske. Zahvaljujući interpretativnoj autentičnosti i inovativnosti, sličan mali, po sastavu gotovo redukovan, ali zato vrlo neobičan i veoma fleksibilan i pokretljiv ansambl, sasvim se retko može sresti na aktuelnoj muzičkoj sceni.

Tajlan Arikan i Srđan Vukašinović izvode svoje kompozicije na dva instrumenta, kreirajući nove zvučne svetove u originalno uobličenoj kombinaciji baglame (anadolijske laute) i harmonike. Dualni debitantski album „Horon“ predstavlja i njihovo prvo izdanje, odnosno zbirku klasične, džez i etno muzike.

Žil Apap

Francuski muzičar Žil Apap, „pravi violinista 21. veka“ (kako ga nazvao Jehudi Menjuhin) poznat je „po svojoj virtuoznosti, jedinstvenom odnosu prema muzici i sposobnosti da donese radost u svaku koncertnu dvoranu“.

Klasično obrazovanom umetniku koji je veoma tražen i kao solista s orkestrima širom sveta ali i zbog svojih izvanrednih sposobnosti spajanja različitih muzičkih žanrova, upravo je lord Menjuhin 1985. godine uručio Nagradu za savremenu muziku (Contemporary Music Prize) na prestižnom Međunardnom takmičenju svog imena.

Žil Apap se potom odazvao njegovom pozivu da svira u dvorani Berlinske filharmonije na koncertu posvećenom Fondaciji Enesku.

Iz potonjeg dugogodišnjeg prijateljstva i saradnje dvojice umetnika proistekla je i Apapova legendarna kadenca za Mocartov Koncert za violinu i orkestar br. 3 u ge-duru, K.216.

Od početka karijere prelazeći granice, odnosno ujedinjujući muziku najrazličitijeg porekla, on je svojim ogromnim talentom uspevao da inkorporira stilove irskih, američkih i ciganskih violinskih majstora sa standardnim klasičnim repertoarom, kombinujući ih i sa žanrovima kakvi su džez i narodna muzika iz raznih krajeva sveta.

Cene ulaznica su 1.000, 1.200 i 1.500 dinara. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.