Naslovna » Izlasci » Festivali » 14. festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma – 7 veličanstvenih
7 veličanstvenih: Princ i Dibuk
7 veličanstvenih: Princ i Dibuk

14. festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma – 7 veličanstvenih

Od 8. do 14. juna u Kombank dvorani biće održan 14. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma – 7 veličanstvenih.

Festival 7 veličanstvenih će ove godine biti organizovan tamo gde je rođen FEST, u upravo obnovljenoj Dvorani Doma sindikata, sada Kombank dvorani.

Dokumentarci koji će biti prikazani uglavnom su upravo doživeli ili imaju svoje premijere u Evropi.

Dan posle svetske premijere na festivalu u Šefildu ekskluzivno dolazi avangardno ostvarenje „San ima svoju kuću“ Skota Barlija.

Mladi britanski autor, koga neki proglašavaju „najvećim filmskim autorom milenijumske generacije“, na vrlo poseban način objedinjuje dokumentarne snimke, crteže i animaciju, kreira kadrove u čak po šezdeset vizuelnih slojeva. On je jedan od vodećih autora remodernističkog filma i „slow cinema movement“-a.

Događaji u mestu Idre“ je bioskopski hit čije su premijere i projekcije trenutno širom Švedske.

Rad rediteljskog trija, Male Grapengiser, Pera Bifrosta i Aleksandra Riniusa je zabavna i otkrivajuća šetnja švedskim selom. Kombinovanjem mitova, bajki i svakodnevnog realizma švedski trio kreira diskretnu komediju u dokumentarcu neobične atmosfere. Posle svoje nordijske premijere, za sve ljubitelje maestralnog modernog dokumentarca, pred nama je najnoviji rad Virpi Sutari, jedne od najznačajnih evropskih autorki.

Nepoetično nazvan „Preduzetnik„, što liči na finsku ironiju i otkačenost, pre svega je poetična priča o ljubavi i bliskosti, ali u surovom svetu biznisa i korporacija. Biti mali, biti svoj, biti slobodan ili biti uspešan i osvajati svet – u tim rasponima Virpi Sutari pokazuje dramatične sudare savremenog sveta.

I najnovije ostvarenje Tomasa Ridelšajmera (Naslanjanje na vetar – Endi Goldsvorti), autora velikih hitova „Reke, plime i oseke“ i „Dodirni zvuk“, filma koji je otvorio prvi festival 7 veličanstvenih. Svojom razigranom kamerom i vrhunski estetizovanjim kadrovima, Ridelšajmer ponovo prati rad jednog od najvećih savremenih lend-art umetnika, Endija Goldsvortija, uz muziku Freda Frita koju izvodi legendarna Evelin Gleni.

Festival otvara „Princ i dibuk„, najbolji na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji u kategoriji dokumentaraca o filmu.

Priča o glamuroznom svetu filma, o holivudskoj eliti u Italiji u kojoj važnu ulogu igra i neobični princ, čovek kome se dive i u čijem društvu svi uživaju, a koji u sebi nosi nezamislive tajne. Film bezbroj prepletenih niti koji od zavodljive slike sjaja postepeno prerasta u uzbudljivi triler koji pratite bez daha.

Holandski „Deca učiteljice Kit„, majstorski rad Petre i Petera Latastera i dansko, švedsko, finski „Udaljeni lavež pasa“ mladog Simona Lerenga Vilmonta povezani su pričama o malim velikim junacima. I jedan i drugi bave se svetom dece u svakodnevno nesvakodnevnim situacijama!

U Holandiji vrhunski dokumentaristi, diskretno prateći zadivljujuću učiteljicu, stvaraju nezaboravnu lekciju o dostojanstvu, vrednostima i sazrevanju pogledom iz visine dečjih očiju. „Udaljeni lavež pasa“ je dirljiva poetska antiratna priča o malima i nezaštićenima na rubu velikih događaja. Pobednik najvećeg festivala dokumentarnog filma IDFA za prvi dugometražni film.

Festival 7 veličanstvenih vrhunskom selekcijom poziva na veliki praznik modernog dokumentarnog filma u Beogradu! (danubeogradu.rs)

7 veličanstvenih – program

Petak, 8. jun (20.00) svečano otvaranje
Princ i Dibuk
The Prince And The Dybbuk
Poljska, Nemačka, 2017.
82 minuta
Režija: Elvira Nivera i Pjotr Rosolovski

Subota, 9. jun (20.00)
Deca učiteljice Kit
De Kinderen Van Juf Kiet
Holandija, 2016.
115 minuta
Režija: Petra Lataster Čiš i Peter Lataster

Nedelja, 10. jun (20.00)
Naslanjanje na vetar – Endi Goldsvorti
Leaning Into The Wind – Andy Goldsworthy
Velika Britanija, Nemačka, 2018.
93 minuta
Režija: Tomas Ridelšajmer

Ponedeljak, 11. jun (20.00)
Lavež pasa u daljini
The Distant Barking Of Dogs
Danska, Švedska, Finska 2017.
90 minuta
Režija: Simon Lereng Vilmont

Utorak, 12. jun (20.00)
Događaji u mestu Idre
Händelser I Ydre
Švedska, 2018.
88 minuta
Režija: Mala Grapengiser, Per Bifrost, Aleksandar Rinius

Sreda, 13. jun (20.00)
San ima svoju kuću
Sleep Has Her House
Velika Britanija, 2017.
90 minuta
Režija: Skot Barli

Četvrtak, 14. jun (20.00) svečano zatvaranje
Preduzetnik
Yrittäjä
Finska, 2018.
76 minuta
Režija: Virpi Sutari

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.