Naslovna » Izlasci » Izložbe » 15. Noć muzeja u Beogradu: Umetnik je prisutan
Noć muzeja; Beli dvor
15. Noć muzeja u Beogradu: Umetnik je prisutan

15. Noć muzeja u Beogradu: Umetnik je prisutan

U Beogradu će 19. maja od 17.00, u okviru manifestacije 15. Noć muzeja, biti organizovana posebno osmišljena tura Umetnik je prisutan.

Neki od značajnijih umetnika koje će posetioci ovogodišnje Noći muzeja moći da upoznaju su Miodrag Bata Knežević, Kosta Bunuševac i TKV.

Petnaesta Noć muzeja biće održana na više od šezdeset lokacija širom Beograda, a donosi jednu sasvim novu turu. Uz sada već omiljenu Dečju turu, Neispričane priče ili Beograd sa stilom, ove godine posetioce očekuje i tura Umetnik je prisutan.

Na više lokacija u gradu posetioce Noći muzeja dočekivaće umetnici, vodeći ih kroz svoje izložbe, družeći se sa njima i razgovarajući o svojim delima i njihovom nastanku, inspiraciji i pričama koje kriju, a neki od njih učiće zaintresovane posetioce novim veštinama i tehnikama.

Na ovaj način Noć muzeja nastavlja da produbljuje iskustvo koje posetioci muzeja i galerija stiču tokom ove večeri, pružajući im jedinstvenu priliku da dobiju sasvim nove i znatno ličnije uspomene na najlepšu noć u muzejima.

15. Noć muzeja… i Miodrag Bata Knežević

Bilo da su u pitanju kultni plakati za JDP i Narodno pozorište, čuvena Nolitova izdanja ili omoti omiljenih domaćih ploča, pola veka karijere Miodraga Bate Kneževića na jedinstven je način oblikovalo svet oko nas.

Njegovi radovi, deo izložbe „Uspomene i grafički dizajn – Budi umetnik“ biće polazna tačka za druženje sa umetnikom u Narodnoj biblioteci Srbije tokom Noći muzeja, sa početkom u 21.00, 22.00 i 23.00.

– Uspomene su tu glavne, a grafički dizajn je samo sredstvo da se ta memorija sačuva – navodi Knežević. – Protok vremena čini svoje, pa period od pedeset godina stvaralaštva mi deluje kao jedan tren. U Noći muzeja ću pred vama taj tren pokušati da približim i razotkrijem kao neku veliku tajnu u kojoj postoji samo jedno, a to je istina. A istina je da je sve počelo sa rokenrolom!

Licem u lice sa pobednikom

Galerija ULUS za ovogodišnju Noć muzeja priprema izložbu „Licem u lice sa pobednikom“ koja će okupiti neke od najznačajnijih savremenih srpskih umetnika i umetnica, a sve ih povezuje muški akt kao glavna inspiracija.

Čak je i Meštrovićev „Pobednik“, simbol Beograda koga su naručile gradske vlasti, završio skrajnut na Kalemegdan.

– Spomenik posvećen pobedi srpske vojske u balkanskim ratovima odstupao je od opšteprihvaćenog načina prezentacije pobede koji se još od antike prikazuju u ženskom obliku. Tako je ovaj izuzetni umetnički podvig koji slavi hrabrost i čvrstinu srpskog naroda, uzdignut daleko od pogleda moralnih građana. Ovom izložbom beogradska publika dobija priliku za revanš sa Pobednikom – 90 godina kasnije! – objašnjava autorka izložbe Katarina Stanković Bjegović.

Posetioci izložbe, koja je namenjena publici starijoj od 16 godina, biće u prilici da se od 21.00 pridruže umetnicima koji će u Galeriji ULUS-a stvarati nove radove inspirisane muškim aktom.

Kosta Bunuševac: Ideal je pobedio

Jedan od naših najznačajnijih savremenih umetnika Kosta Bunuševac izvešće svoj novi performans „Ideal je pobedio“ u Galeriji SULUJ.

U okviru izložbe „Retrospektiva – Cite!“, Bunuševac će od 21.00 podsetiti publiku na to zbog čega njegovo ime zauzima posebno mesto na srpskoj savremenoj sceni.

Svojim umetničkim pobunama, performansima, provokativnim delima i decenijama starim televizijskim emisijama koje i danas izgledaju sveže i ispred vremena, Bunuševac je hrabro osvajao komad po komad slobode kako za sebe, tako i za generacije umetnika koje je inspirisao.

Noć muzeja: Dom Jevrema Grujića
Noć muzeja: Dom Jevrema Grujića

Hrabre žene…

Uz brojne pobednike koji su pisali istoriju, autorke projekta, Aleksandra Jovanić i Čarna Manojlović ove noći žele da skrenu pažnju posetilaca i na hrabre pobednice bez kojih naša prošlost, a ni sadašnjost, ne bi bile iste!

U Ustanovi kulture Parobrod one će posetioce na zanimljiv način upoznati sa prvom srpskom lekarkom, sa našim prvim politički obrazovanim feministkinjama, sa školovanim fotografkinjama, arhitekticama.

Kroz inspirativnu postavku „Hrabre žene putuju kroz vreme“ posetioci će moći da se pridruže razgovoru autorkama izložbe, kroz koji će biti u prilici da otkriju donekle zanemarenu žensku stranu srpske istorije.

Put u srednji vek

Galerija Singidunum biće stanica sa koje će svi posetioci moći da se otisnu na put u srednji vek i otkriju svilenu lepotu ćirilice.

Njihov vodič na ovom putovanju biće slikarka i dizajnerka Olivera Milunović, koja će predstaviti svoje crteže i slikanu svilu na kojima je glagoljica, staroslovensko pismo i potpuno novo pisano ćiriličko pismo.

– Stvorila sam i kreirala srpsku dekorativnu ćirilicu koristeći ornamente sa zidne dekoracije iz manastira Žiče, a kao glavni simbol ove novonastale ćirilice izdvaja se grb porodice Nemanjić, u godini kada obeležavamo osamsto godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog – objašnjava Milunović.

Različite forme

Dela švajcarskih umetnica Fransoaz Emeneger i Kristian Hamašer biće prikazana na izložbi „Limes – Razgraničenje“ u galeriji Haos. Kroz različite forme i likovni rukopis, njihovi radovi preispitivaće granice koje razdvajaju ljude, prostore i ideje.

Jedna od umetnica, Fransoaz Emeneger od 18.00 štampaće i potpisivaće grafike.

Sa publikom će se u Noći muzeja družiti i Mikan Ančić, naš slavni slikar koji je osvojio domaću i svetsku scenu jedinstvenim umetničkim izrazom, a njegovo remek-delo „Otmica Evrope“ nagrađeno je prestižnim priznanjem u pariskom Gran paleu 2007. godine.

Uz izložbu njegovih radova, u Galeriji RTS-a od 18.00 biće predstavljena monografija o Aničiću, koju potpisuje likovni kritičar Dejan Đorić.

Ulaznice

Ulaznice za sva dešavanja u Noći muzeja mogu da se kupe po ceni od 450 RSD.

Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do pet godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima CS Eventima.

Karta za Noć muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 19. maja od 16.00 do ponoći. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.