Naslovna » Izlasci » Festivali » 4. Čumić Book Fest
Čumić Book Fest
Čumić Book Fest

4. Čumić Book Fest

U Čumićevom sokačetu, od 16. do 20. maja 2018, održaće se četvrti festival knjiga i književnosti – Čumić Book Fest.

Manifestacija će biti otvorena svakog dana u ovim majskim danima od 10.00 do 20.00.

Želja organizatora je da posetioci osete „pulsirajući duh grada u stalnom pokretu“.

Čumić Book Fest je jedinstven događaj u kome učestvuje osamdesetak izdavača.

Program čine i tribine, predstavljanja knjiga i pisaca, razgovori sa kritičarima i umetnicima, sajam na kome će biti ponuđene knjiga sa dobrim popustima.

Među gostima Čumić Book Fest-a su i Dimitrije Vojnov, Đorđe Milosavljević, Muharem Bazdulj, Dejan Zečević, dr Dejan Ognjanović…

Zanimljivo je da će Kole iz benda Veliki prezir na otvaranju festivala (16. maj od 19.00) održati koncert na krovu Čumića,  a u narednim danima i Boris Mladenović i Kralj Čačka.

U subotu i nedelju, 19. i 20. maja, na programu je kreativna radionica za decu „Nacrtaj Gašu“; „domaćin“ je Dragan Maksimović, ilustrator Politikinog zabavnika. (danubeogradu.rs)

4. Čumić Book Fest – program

Sreda, 16. maj

– 17.00… Izazovi forme: Humor – Zašto profesori ne vole da se smeju (Gosti: Vule Žurić, pisac; Marko Srdanović, knjjižar) Moderator: Tamara Krstić, književna kritičarka.
Da li srpska književnost boluje od velikih istorijskih tema i još većih teza? Na koji način se književnom kritičaru ili profesoru književnosti može izmamiti osmeh? Ko je najduhovitiji srpski pisac? Ko je Vonegat, ko je Kišon, ko je Lu? Učestvujte u književnoj trač-partiji sa Vuletom Žurićem i Markom Srdanovićem.

– 18.00… Izazovi forme: Horor – Od Leptirice do Zavodnika (Gosti: dr Dejan Ognjanović, književnik i Dejan Zečević, reditelj)
Zašto čitamo, zašto gledamo, zašto pišemo i zašto snimamo horore? Kada će Blekvud i Stiven King ući u obaveznu lektiru na Filološkom fakultetu? Zbog čega je E. A. Po podoban, a Lavkraft nije? Od Glišića do Ligotija, od Kadijevića do Karpentera, vode vas dva Dejana, dva najveća poznavaoca strašnih priča u reči i slici.

– 19.00… Koncert: Vladimir Kolarić Kole (Veliki prezir)
Najbolji glas domaćeg rokenrola, Vladimir Kolarić Kole, peva svoje stihove sa krova Čumićevog sokačeta.

Četvrtak, 17. maj

– 17.00… I tamo i ovde: IK Fraktura (Hrvatska), IP Booka (Srbija) (Gosti: Muharem Bazdulj, književnik; Ivan Bevc, urednik) Moderator: Nađa Bobičić, književna kritičarka.
Da li Srbi žele da devedesete nikada nisu postojale, a Hrvati da nikada ne prestanu? Koji pisac „sa ove strane“ može uspeti „sa one strane“ i obratno? Kako pisac bira izdavača, a kako izdavač pisca? Dve najhvaljenije izdavačke kuće iz Hrvatske i Srbije razmenjuju svoja iskustva.

– 18.00… Na rubu književnosti: Ekranizacija književnog dela (Gosti: Dimitrije Vojinov, scenarista i filmski kritičar; prof. Đorđe Milosavljević, scenarista)
Zašto knjiga ne mora nužno biti bolja od filma? Zbog čega su Hičkok i Hjuston prevashodno tragali za književnim predlošcima? Koje su najbolje filmske adaptacije književnih dela? Da li su serije bliže književnosti od filma? Odgovore daju veliki čitači i još veći filmofili, Dimitrije Vojinov i Đorđe Milosavljević.

– 19.00… Koncert: Boris Mladenović (Jarboli)
Jedan od najboljih pesnika među muzičarima i najbolji muzičar među pesnicima, Boris Mladenović, „sa visine“ poziva da ga čujete.

Petak, 18. maj

– 17.00… I tamo i ovde: Buybook (BiH) i LOM (Srbija) (Gosti: Haris Alić, urednik; Goran Samardžić, pisac; Flavio Rigonat, urednik)
Da li je jedan od zadataka današnje regionalne književnosti da pomiri zavađene? Koji je značaj Marka Tomaša, Damira Karakaša i Srđana Valjarevića s obe strane Drine? Na koji način izdavači iz bivše Jugoslavije sarađuju ili prate rad jedni drugih? Legendarni sarajevski i beogradski izdavači, Buybook i LOM, zagrljeni pružaju odgovore.

– 18.00… Na rubu književnosti: Književnost u slici (Gosti: Slavimir Stojanović Futro, umetnik i dizajner; Goran Lakićević, urednik)
Da li knjiga može biti multimedijalno umetničko delo? Kada književnost postaje strip, kada strip književnost? Koliko je važan vizuelni identitet knjige? Koja je prva, a koja deveta i deseta umetnost? Ako već ne čitaju, da li današnji klinci „gledaju“ književnost? Kada „oblačići“ postaju lektira? O odnosu slike i književnosti debatuju Slavimir Stojanović Futro i Goran Lakićević.

– 19.00… Izazovi forme: Naučna fantastika – Od mita do književnosti (Gosti: Oto Oltvanji, pisac; Darko Tuševljaković, pisac)
Šta je danas naučna fantastika? Da li je moguće iznedriti srpske „Gospodare prstena“ ili „Igru prestola“? Kada prestaje mit, a počinje književnost? Ko je najuticajniji SF pisac današnjice? Jesu li HBO i Netflix pojeli pisanu reč? Nema boljih od Ota Oltvanjija i Darka Tuševljakovića da saznate sve o naučnoj fantastici.

Subota, 19. maj

– 11.00… Kreativna radionica za decu: Nacrtaj Gašu (Moderator: Dragan Maksimović, ilustrator Politikinog zabavnika)

– 17.00… Na rubu književnosti: RNR na papiru (Gosti: prof. Dragan Bošković, pesnik; Petar Janjatović, novinar)
Da li je mrtva „stvar koja nikada neće umreti“? Ko je na vrhu rokenrol Parnasa? Gde je mesto Džonija Štulića i Milana Mladenovića u jugoslovenskoj poeziji? Koju biografiju velikog muzičara morate pročitati, a koju valja zaobići? Pank profesor, Dragan Bošković, i doktror rokenrola, Petar Janjatović, podučavaju „RNR na papiru“.

– 18 .00… Na rubu književnosti: Klasici XXI veka (Gosti Teofil Pančić, novinar i publicista; Aleksandar Šurbatović, urednik) Moderator: prof. Vladislava Gordić Petković, književnia kritičarka.
Koje su knjige za manje od dve decenije postale klasici? Ko je uticajan, a ko izvikan? Postoji li novomilenijumski domaći klasik? Zašto Amerika „drhti“ pred izlazak novog Frenzenovog romana? Kojeg je klasika pojelo vreme, a kojeg je novo vreme ustoličilo? Ocenu nove književnosti daje najuticajnija trojka: Vladislava Gordić Petković, Teofil Pančić i Aleksandar Šurbatović.

– 19.00… Koncert: Nenad Marić Kralj Čačka
Čumić Book Fest, sa ponosom predstavlja „srpskog Toma Vejtsa“, Nenada Marića – Kralja Čačka.

Nedelja, 20. maj

– 11.00… Kreativna radionica za decu Nacrtaj Gašu (Ilustrator: Dragan Maksimović)

– 16.00… Predstavljanje zbornika Rat iz dečje perspektive (Gosti: Nađa Bobičić, urednica zbornika i književna kritičarka; Jasmina Vrbavac, književna kritičarka) Moderator: Katarina Lazić, urednica književnog programa UK „Parobrod“.

– 17.00… Na rubu književnosti – Partizanska knjiga: Prvoborci (Gosti: Denis Čokić, pisac; Nemanja Jovanović, pisac; Miroslav Ćurčić, pisac; Dimitrije Bukvić, pisac) Moderator: Dunja Ilić
Da li Prvoborci domaće literarne scene mogu da jurišaju kličući: „Urrraaaaa!“? Kako izaći iz ilegale? Koja je cena otvorene borbe onih koji nisu „na struji“? O svim ranama, onim koje su već zacelile i onima koje su još otvorene, govoriće partizani – Denis Čokić, Nemanja Jovanović, Miroslav Ćurčić, Dimitrije Bukvić i partizanka Dunja Ilić.

– 18.00… Izazovi forme: Treći trg: Poezija u prevodu (Gosti: Biljana Isailović, prevoditeljka; Milena Ilić, prevoditeljka; Jelena Ivanišević, prevoditeljka) Moderator: Maja Aleksić
Šta još poezija ima da nam kaže? Da li su pesnici i dalje najveći filozofi, a njihovi interpretatori na ine jezike fariseji ili jevanđelisti? Koliko slobode ima prevodilac poezije? O svim iskušenjima prevođenja Gustava Adolfa Bekera („Rime“), Nikoline Andove Šopove („Poveži tačkice“) Roberta Simonišeka („Seobe“) govoriće Biljana Isailović, Milena Ilić, Jelena Ivanišević i Maja Aleksić.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.