Naslovna » Izlasci » Izložbe » BINA 2018: Od Communis do Komunikacija
BINA 2018
BINA 2018

BINA 2018: Od Communis do Komunikacija

Od 10. do 31. maja u Beogradu će biti održana 13. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2018.

Tema jubilarne manifestacije BINA 2018 je „Od Communis do Komunikacija“.

Ovom temom ističe se uloga arhitekte u zastupanju javnog interesa, povezanost drušvene uloge i komunikacija u arhitekturi i procesi participacije sa građanima kao najvažnijih elementa razvoja arhitekture u budućnosti gradova.

Brojnim atraktivnim programima koji promovišu stalno preoblikovanje našeg životnog prostora uz učešće domaće i stručne javnosti iz oblasti arhitekture, građevinarstva i urbanizma, organizatori manifestacije BINA trude se da doprinesu poboljšanju uslova života i odnosa prema okruženju u kome živimo.

Program obuhvata izložbe, sa centralnom izložbom arh. Ivana Antića „Arhitektonično“ i interaktivnom izložbom „Lisabon nastupa“, predavanja, arhitektonske radionice za decu i studente, popularne šetnje kroz arhitekturu Beograda, komunikaciju sa istaknutim domaćim, evropskim i svetskim stručnjacima, predstavljanje savremenih materijala i tehnologija, i već ustaljene BINA koncerte.

BINA izložbe posle predstavljanja u Beogradu putuju u druge gradove Srbije i regiona: Niš, Novi Sad, Vranje, Valjevo, Zrenjanin.

U okviru programa, odvijaju se i dva projekta Kreativne Evrope koja se realizuju kroz radionice koje imaju za cilj unapređivanje života stanovnika prigradskih naselja kroz male intervencije u javnom prostoru (naselje Ledine).

To su Budućnost arhitekture i Gradovi deljenja. Manifestaciju BINA 2018 organizuju Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda.

BINA 2018 – izložbe

Studijska izložba arhitekte Ivana Antića, u galeriji Radio televizije Srbije, autora Dijane Milašinović Marić i Igora Marića, prateći program poput dokumentarnog filma koji je realizovao RTS, stručna vođenja kroz Antićeva dela i tribine posvećene afirmaciji i popularizaciji arhitekture kroz medije, razgovor o njenom mestu u društvu i politici i poziciji žene u modernoj srpskoj arhitekturi, poput Ivanke Raspopović, način su da se predstave neka od najznačajnijih dela stvaralaštva srpske arhitekture 20. veka.

Galerijski prostori RTS ugostiće još jednu izložbu sa ovogodišnje BINA. Poslednjih godina je u svetu, ali i kod nas, izgrađeno mnogo izuzetnih, inovativnih, neobičnih, inspirativnih i energetski efikasnih stambenih objekata i jedan deo te stambene baštine se može videti među izloženim radovima postavke „Stanovanje – Housing 2017“, urednika prof. dr Aleksandra Kekovića.

Tema ovogodišnje izložbe je stanovanje u postsocijalističkim zemljama Evrope.

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda biće postavljena izložba „Lisabon nastupa“ na kojoj će biti predstavljena aktuelna arhitektonska scena portugalske prestonice u organizaciji Trijenala arhitekture iz Lisabona (trienaldelisboa.com).

Ovaj drevni grad, poznat po svojoj specifičnoj arhitekturi, bio je scena kontinuiranog ideološkog, društvenog, ekonomskog i duhovnog razvoja. „Grad“ je više od pasivne pozornice, scenografije, „grad“ je akter. U ambijentima predstavljenim na izložbi pulsira život.

U okviru BINA Paviljona, postavljenog u dvorište Grafičkog odseka Fakulteta likovnih umetnosti, izgrađenog na BINA 2014, kao rezultata internacionalnog projekta posvećenog održivoj gradnji drvetom i drvenoj arhitekturi, biće predstavljena izložba radova mladih arhitekata i timova, koji kroz svoje aktuelne radove daju uvid u možda manje vidljiv, ali veoma važan segment naše scene.

Ova izložba ima cilj da promoviše prostor i format kao platformu za umrežavanje i razmenu mišljenja posvećenih istraživanju i kreaciji u izgrađenom okruženju.

BINA 2018 – šetnje

Tradicionalne tematske BINA šetnje osmišljene su kao netipične turističke šetnje u okviru kojih se građani prevashodno upoznaju sa arhitekturom, spomenicima i baštinom glavnog grada, ali istovremeno upoznaju i neke skrivenije gradske priče uz pomoć stručnih vodiča (arhitekata i istoričara umetnosti), pasioniranih poznavaoca Beograda.

Ove godine planirna su i dva izleta koja Beograđanima otkrivaju arhitekturu Zrenjanina i značajna dela arhitekte Ivana Antića u Srbiji, sa remek delom Muzeja u Šumaricama (Kragujevac).

Arhitektura Zrenjanina biće predstavljena u galeriji Kolektiv kroz izložbu „Grad u arhitekturi, arhitektura u gradu 18/17 – Bečkerek, Petrovgrad, Zrenjanin“, autora Vesne Karavide i Jelke Đorđević.

BINA je od osnivanja bila međunarodnog karaktera i kao društveno odgovorna manifestacija informiše, ukazuje, edukuje i inicira kako zaštitu i čuvanje značajnog arhitektonskog nasleđa, tako prati i trendove na svetskoj arhitektonskoj sceni.

Više informacija pronađite na OVOM LINKU. (danubeogradu.rs)