Naslovna » Izlasci » Festivali » Dani izraelske umetnosti u Ciglani
Dani izraelske umetnosti: Tula i Naked (foto sa Babel Sound Festivala)
Dani izraelske umetnosti: Tula i Naked (foto sa Babel Sound Festivala)

Dani izraelske umetnosti u Ciglani

U petak i subotu, 25. i 26. maja, u Ciglani – kluba ljubitelja teške industrije i umetnosti održaće se Dani izraelske umetnosti.

Tim povodom iz Izraela u Beograd dolaze poznati ulični umetnici Dede i Nican Minc, kao i pevačica Tal Ben Ari Tula koja će u okviru festivala održati koncert sa srpskim sastavom Naked.

Pubiliku očekuju i projekcije izraelskih filmova.

Poznati grafiti umetnik iz Tel Aviva, Dede, boraviće u Beogradu zajedno sa svojom partnerkom Nican Minc, umetnicom i uličnom pesnikinjom, takođe iz Tel Aviva, i oni će oslikati jedan od zidova u krugu nekadašnje fabrike „Trudbenik“. Njihov rad će ujedno predstavljati uvod u ovogodišnji umetnički „Dev9t“ festival koji će se u Ciglani održati od 15. do 23. juna.

Dedeovi murali se mogu videti na brojnim lokacijama u Tel Avivu, ali i na ulicama i u muzejima svetskih prestonica kulture kao što su London, Njujork i Berlin.

On crpi inspiraciju iz urbanih pejzaža i koristi različite medijume umetničkog izražaja u u komunikaciji sa publikom. Završio je Becalel akademiju umetnosti i dizajna, a čest motiv njegovih radova je flaster. Njegovi radovi se uvek oslanjanju na osobenost mesta, nose snažne poruke, a sam Dede insistira na anonimnosti koja mu omogućava kreativnu slobodu u stvaranju.

Iz Izraela na festival dolazi i Tal Ben Ari „Tula“, veoma uspešna mlada pevačica i autoka koja će u subotu 26. maja od 22.00 nastupiti sa sastavom Naked u velikoj galeriji Ciglane.

U muzici, Tula istražuje džez, soul i mediteranski folk i deo je pokreta „Playing for Change“ ili „Muzikom do promena“ koji okuplja muzičare iz celog sveta sa idejom o globalnom ujedinjenju kroz muziku.

Susreti sastava Naked i Tule, zadnjih nekoliko godina na mnogobrojnim evropskim festivalima, rezultirali su saradnjom. Tula je gost na dve pesme na novom albumu „Yes“ ovog sastava. Ujedno, ovo je i velika beogradska koncertna promocija albuma i nastavak svetske turneje grupe Naked.

Manifestaciju Dani izraelske umetnosti organizuju Ambasada Izraela i Ciglana. (danubeogradu.rs)