Naslovna » BG servis » Kao u EU: 130 kilometara na čas i po Srbiji
Kao u EU: 130 kilometara na čas i po Srbiji
Kao u EU: 130 kilometara na čas i po Srbiji

Kao u EU: 130 kilometara na čas i po Srbiji

Umesto dosadašnjih 120, po srpskim auto-putevima automobili će moći da idu do 130 kilometara na čas, ali će biti i oštrijih kazni.

U saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije navodi se da je to promena koja će nastati usvajanjem izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

U Srbiji će time vozila moći da se kreću auto-putem maksimalnom brzinom koja je dozvoljena i u Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Francuskoj, Austriji i drugim državama Evropske unije.

U našoj zemlji je u poslednje četiri godine izgrađeno približno 200 kilometara novih auto-puteva, a ove godine se završava i kompletan Koridor 10, što će je učiniti najpovoljnijom tranzitnom rutom u ovom delu Evrope.

Izmene zakona pozitivno će uticati na odvijanje tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju, imajući u vidu da je na srpskim auto-putevima bilo približno 17 miliona vozila više u odnosu na pre tri godine.

Kvalitet novoizgrađenih auto-puteva daje mogućnost da se njima ide istom maksimalnom brzinom kao i u većini evropskih zemalja, dok se istovremeno predlažu oštrije kazne za nasilničku vožnju, za šta će biti predviđene i obavezne novčane kazne.

Maksimalna brzina na ostalim saobraćajnicama ostaje nepromenjena, s tim da će se u narednom periodu razmatrati i povećanje ograničenja maksimalne brzine i na pojedinim regionalnim putevima na kojima za to postoje uslovi.

Pošto pomenute zakonske izmene i dopune budu usvojene u parlamentu, nove odredbe stupiće na snagu dan posle objavljivanja u „Službenom glasniku“, objašnjava se u saopštenju.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.